Tužilaštvo BiH: Uhapšena dvojica Afganistanaca zbog krijumčarenja i međunarodne trgovine ljudima

Osumnjičeni se terete da su duži vremenski period, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, za ugovorene novčane naknade, vršili nelegalno prebacivanje više migranata s teritorije Bosne i Hercegovine na područje Hrvatske i Evropske unije.

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine lišena su slobode dva državljanina Afganistana zbog krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i vrbovanja žrtve u svrhu seksualnog iskorištavanja.

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, jutros su policijski službenici Granične policije BiH, djelujući po uputstvima tužioca, izvršili lišenje slobode dva državljanina Afganistana, osumnjičena za krivično djelo krijumčarenje ljudi i međunarodna trgovina ljudima.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Osumnjičeni se terete da su duži vremenski period, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, za ugovorene novčane naknade, vršili nelegalno prebacivanje više migranata s teritorije Bosne i Hercegovine na područje Hrvatske i Evropske unije. Oni su u blizini graničnog prelaza nalazili kamione na parkiralištu koji su čekali na prelazak državne granice i u tovarene prostore teretnih motornih vozila bez znanja vozača skrivali migrante te na taj način nezakonito preko državne granice preveli veći broj migranata”, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni se terete i da su radi seksualnog iskorištavanja vršili eksploataciju maloljetne muške osobe, stranog državljanina, na način da su navedenu žrtvu uz upotrebu sile i prijetnje i iskorištavajući njegovo stanje bespomoćnosti fizički, psihički i seksualno iskorištavali u više navrata.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora i nastavku istražnih aktivnosti u predmetu.

Spread the love
Scroll to Top