Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv 11 osoba za zločine protiv čovječnosti na području Zvornika

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv 11 osoba za zločine protiv čovječnosti na području Zvornika.

Optužnica je podignuta protiv Vidoja Blagojevića, rođenog 1950. godine u Bratuncu, ranije osuđivanog u MKSJ, državljanina Bosne i Hercegovine i Srbije, Ivana Arapovića zvanog “Šicer”, rođenog 1964. godine u Zvorniku, državljanina BiH i Srbije, Milana Arapovića zvanog “Top”, rođenog 1962. godine u Zvorniku, državljanina BiH i Srbije, Koste Pejića zvanog “Burek”, rođenog 1961. godine u Zvorniku, državljanina BiH, Bože Radića zvanog “Bobo”, rođenog 1953. u Zvorniku, državljanina BiH, kao i Mile Savić zvanog “Cuko”, rođenog 1964. godine u Zvorniku, državljanina BiH i Srbije. Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je optužnica podignuta i protiv Mile Blagojevića zvanog “Patak”, rođenog 1966. godine u Zvorniku, državljanina BiH, Ljubiše Pejića zvanog “Čađo”, rođenog 1964. godine u Zvorniku, ranije osuđivanog, državljanina BiH, Steve Vasiljevića zvanog “Kuružnjak”, rođenog 1962. u Osmacima, državljanina BiH, Branka Pejića, rođenog 1964. godine u Zvorniku, ranije osuđivanog, državljanina BiH, i Verice Radović, rođene 1955. godine u Loznici, državljanke BiH i Srbije.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog prema civilnom stanovništvu bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, krajem maja i početkom juna 1992. godine, od kojih su svi, osim optužene Verice Radović i optuženog Vidoje Blagojevića, bili pripadnici Karakajske čete u sastavu TO Zvornik, a kasnije Zvorničke brigade VRS, te su svi postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava”, navode iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi osim Blagojevića i Verice Radović, su zajedno i sa drugim osobama, u svojstvu stražara u Tehničko-školskom centru u Karakaju sudjelovali u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema oko 700 bošnjačkih muškaraca i dječaka, starosti od 15 do 70 godina, koji su nakon odvajanja od žena, djece i staraca u Bijelom Potoku, odvedeni u nezakonito zatočenje u TŠC Karakaj, te nesprečavanju ubistava i prisilnog nestanka najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti koji su tu bili nezakonito zatvoreni.

“Zatvorene civile, prema navodima optužnice, optuženi su u dva navrata tukli pri čemu su civili morali proći kroz formirani špalir, te su ih ovi optuženi zatim čuvali u nečovječnim uslovima, pri čemu su civili bili premlaćivani i zlostavljani na različite načine, i na taj način su žrtvama nanesne velike patnje, kao i ozbiljne fizičke i psihičke povrede”, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva.

U optužnici se navodi da je od posljedica nečovječnih uslova preminulo 20-ak civila, te da stražari također nisu spriječavali ubistva zatvorenika od strane poznatih i nepoznatih vojnika unutar prostorija gdje su ih stražari čuvali, niti su stražari spriječavali izvođenja zatvorenih civila u nepoznatom pravcu od kada se mnogima od njih gubi svaki trag, te posmrtni ostaci većeg broja ubijenih civila ni do danas nisu pronađeni.

“Posmrtni ostaci pronađenih ubijenih civila su uglavnom ekshumirani iz jedne od najvećih masovnih grobnica u BiH, lokalitetu Crni Vrh kod Zvornika, tako da je do sada pronađeno i identificirano oko 420 žrtava odvedenih na Bijelom Potoku 1. juna1992. godine, a oko 240 žrtava, do danas nisu pronađeni”, dodaje se u saopštenju.

Prema navodima optužnice, optuženi Vidoje Blagojević se tereti da je, u svojstvu komandanta Zvorničke brigade VRS, kao nadređena osoba, propustio poduzeti nužne i razumne mjere da spriječi nezakonita zatvaranja, nečovječna postupanja, prisilni nestanak i ubistva ovih zatvorenih bošnjačkih civila, odnosno propustio je da poduzme nužne i razumne mjere s ciljem pokretanja postupka za kažnjavanje učinilaca navedenih krivičnih djela.

Optužena Verica Radović se tereti da je svjesno i voljno, pucajući iz neposredne blizine ubila dvojicu zarobljenika iz lične osvete.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati saslušanjem 129 svjedoka, među kojima i 7 zaštićenih svjedoka, saslušanjem vještaka vojne struke i korištenjem preko 400 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

Spread the love
Scroll to Top