Svjetskoj premijeri serije “Rumi” na SFF-u prisustvovat će i glumci Bulent Inal i Kaan Yildirim

Svjetska premijera serije o slavnom pjesniku i mistiku Rumiju biće održana 12. augusta u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a prisustvovat će joj i glavni glumci Bulent Inal i Kaan Yildirim.

U okviru 29. Sarajevo Film Festivala (SFF), u subotu, 12. augusta, bit će upriličena svjetska premijera serije “Rumi“, međunarodne TRT-ove digitalne platforme Tabii original, a tim povodom će u Sarajevu boraviti glumci i zvijezde ove serije Bulent Inal i Kaan Yildirim.

Svjetska premijera prve epizode serije o slavnom filozofu, pjesniku i mistiku Mevlani Dželaludinu Rumiju biće održana u Narodnom pozorištu u prisustvu glumačkog dvojca.

Bulent Inal u seriji tumači lik Mevlane, a Kaan Yildirim igra ulogu Mevlaninog učenika i seldžučkog komandanta.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Riječ je o seriji koja je svojevrsni nastavak TRT-ovih uspješnih serijala o poznatim historijskim ličnostima i razdobljima, među kojima su i planetarno popularne serije “Ertugrul”, “Barbarosa” i “Buđenje velikih Seldžuka”.

​​​​​​​- Poznata glumačka imena –

Inal je svjetsku slavu stekao ulogom u TRT-ovoj seriji “Abdulhamid“, a Yildirim ulogom u seriji “Halka“.

Poznati glumci kao što su Ahu Turkpence, Devrim Ozkan, Mehmet Ali Nuroglu, Mert Turak i Nilay Deniz također igraju u seriji o životu Mevlane Dželaludina Rumija, koji slovi za oličenje mira i tolerancije i čije su poruke od prije nekoliko stoljeća preživjele do danas.

Produkciju serije potpisuju Kerim Ayyildiz i Ahmet Okur, režiser je Can Ilkaz, a scenario su pisali Ali Aydin i Fatma Berra Mete.

Serija na plastičan način govori i o borbi za moć koja se odvijala u Anadoliji u 13. stoljeću, a pripreme za snimanje serije su trajale dvije godine i u nju su bili uključeni brojni stručni konsultanti o mnogim temama, od misticizma do kaligrafije, kao i 22.000 sporednih glumaca. Serija koja je snimljena na TRT International Konya Film Platou, najvećem platou te vrste u Turkiye, gledateljima donosi i arhitektonske karakteristike i društveni život tog perioda.

Priča serije se odvija u Anadoliji u 13. stoljeću, kada je narod strepio pred mongolskom prijetnjom dok su još bila svježa loša sjećanja na krstaške ratove. Oni koji žele da zauzmu tron, ​​podstiču i unutrašnje nemire i rat, a Mevlana dolazi u prvi plan kao duhovna osoba koja može smiriti strahove. Ovaj mudri čovjek sa svevremenskim porukama, svojim stavom, znanjem, razgovorima i radom pozvaće društvo na zdrav razum i dobro srce. Serija, koja počinje opsadom Erzuruma od strane Mongola 1242. godine, svjedoči o procesu transformacije Seldžučke države zajedno sa unutrašnjim putovanjem Mevlane u turbulentnom periodu Seldžučke države.

– O platformi Tabii –

TRT-ova međunarodna digitalna platforma Tabii predstavila se nizom ostvarenja pod motom “Priče koje nas ujedinjuju“ u širokom spektru žanrova, od historijskih drama do akcije, i promovira zajedničke vrijednosti, te je kao takva naišla na veliko interesovanje za kratko vrijeme. Platforma je počela sa emitovanjem u maju ove godine i uspjela je premašiti dva miliona članova za samo dva mjeseca u Turkiye.

Međunarodni brend, koji je krenuo sa ciljem da postane novi playmaker u rastućem polju turskog digitalnog izdavaštva, pruža priliku da otvorimo prozor u raznolikost svijeta u kojem živimo i istražimo različite kulture i živote, sa svojim visokokvalitetnim, originalnim sadržajem koji se može gledati sa porodicom. Nudeći sadržaj visokog kvaliteta sa brzim pristupom i raznim jezičkim opcijama, Tabii uključuje originalne serije različitih žanrova, filmove, dokumentarne filmove, licencirane produkcije, popularne TRT sadržaje i još mnogo toga. Za međunarodne korisnike, Tabii je dostupan uz pristupačnu pretplatu putem platformi trećih strana kao što su YouTube (youtube.com/@tabii) i Roku. Planirano je da međunarodne aplikacije budu dostupne kasnije ove godine.

Spread the love
Scroll to Top