Svečano otvorena džamija i Islamski centar u Sapni

Danas je (29.07.2023. godine) svečano otvorena džamija i Islamski centar u Sapni.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Veliki broj vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine okupio se danas u Sapni kako bi prisustvovali svečanom otvaranju džamije u Sapni. Gradnja džamije trajala je četiri godine, a procjenjuje se da je u gradnju uloženo između 1,2 i 1,5 miliona KM.

“Inicijativa za gradnju džamije potekla je 2016. godine kada smo kupili zemljište u iznosu od 75 000 KM. Od tog prvobitno skupljenog novca ostalo je 30 000 KM kojim smo platili izradu projektne dokumentacije, te smo platili troškove nastale prilikom prikupljanja neophodne dokumentacije  za gradnju. 2019. godine položili smo kamen temeljac, polovinom jula iste godine krenuli  sa gradnjom i već početkom zime završili smo ploču. Imali smo zastoj tokom pandemije, sa grubim radovima počinjemo polovinom 2020. godine. Taman kada nam je nestalo sredstava u posjetu je došao bivši ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić. Tada smo od ministarstva za gradnju džamije dobili 100 000 KM. Od tada pa do sada nikada nismo bili bez sredstava” za Super TV rekao je Sead Hamzić predsjednik građevinskog odbora.

Pored institucija koje su podržale gradnju džamije odazvali su se i građani Sapne koji su na privremenom radu izvan Bosne i Hercegovine.

“Pri kraju radova stizale su donacije u izobilju, za gradnju prve munare stigla je donacija od porodice Hamzić. Nakon njih javila se porodica Hasanović sa željom da donira sredstva za gradnju druge munare. Na kraju smo izgradili tri munare, a mogli smo i šest”, rekao je Samir Hamzić blagajnik džemata Sapna.

Džamija će od danas osim za obavljanje namaza služiti i kao Islamski centar sa svim potrebnim kapacitetima. Danas smo u haremu džamije mogli vidjeti brojne zvanice. Svečanosti prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, tuzlanski muftije Vahida ef. Fazlovića, brojna ulema i predstavnici džemata iz Bosne i Hercegovine i dijaspore.

“Ova džamija danas kojoj svjedočimo ovdje biće kao sve naše džamije još jedan biser na našoj nisci džamija u Bosni i Hercegovini. Ponosan sam na naše muslimane i muslimanke koji radom i trudom nesebično doprinose kako jedinstvu Islamske zajednice u BiH tako i čvrstini i postojanosti naše domovine Bosne i Hercegovine. I zato jednim velikim aplauzom nagradimo sve one koji su ovdje bili sve ove godine i koji su gradili svoje dobro djelo da im Allah dž.š. ukabuli“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović, posebno naglašavajući herojstvo i istrajnost naroda Sapne u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Na kraju moramo pohvaliti Organizacioni odbor i građane Sapne koji su velikodušno dočekale goste u ovom izuzetno toplom danu ali i značajnom za vjernike.

Tv reportažu sa otvaranja emitujemo u emisiji “Vikend je” u nedjelju od 18 sati, a cjelokupni snimak u petak u 21.15 sati.

Spread the love
Scroll to Top