Gradonačelnik Brčko Distrikta Nišić: Sva dobra djela koja smo učinili, učinili smo ih zajedno, sve što se loše desilo u BiH, desilo se kada nismo bili zajedno

Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko Distrikta BiH, prisustvovao je  u Potočarima obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici, a tim povodum je izjavio kako je ovoliki broj nišana na jednom mjestu posljedica genocidne aktivnosti i da upravo zbog toga ne treba niko biti u dilemi da li je u Srebrenici izvršen genocid.

Upitan kako komentariše činjenicu da postoje oni koji uporno negiraju genocid u Srebrenici, Nišić je odgovorio kako se takvi trebaju suočiti s obilnom dokumentacijom, pravnim aktima, presudama međunarodnog suda, koji stoje iza te kvalifikacije.

“Treba podsjetiti da je Brčko, koje je Bosna i Hercegovina u malom, mjesto sigurno najuspješnijeg postkonfliktnog pomirenja. Tako je Rezolucija temelj povjerenja i pijeteta prema žrtvama genocida i ratnog zločina. U toj rezoluciji obuhvatili smo sve zločine koji su počinjeni, i prema Srbima, i prema Hrvatima, i prema Bošnjacima i ona je temelj našeg povjerenja koje se kasnije gradilo. To je možda i početna tačka s koje treba da se gradi povjerenje u BiH”, pojasnio je Nišić.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

– O pozivima da se u Brčkom rasporede NATO snage –

Još jedan 11. juli građani Bosne i Hercegovine dočekali su jednog napetoj atmosferi, a u kontekstu poteza predsjednika manjeg bh. entiteta RS Milorada Dodika, te posljedično tome da je u javnom diskursu u BiH sve prisutnija priča o ugroženosti mira i mogućnosti novih sukoba. U kontekstu poduzimanja mjera da do takvog nečega ne dođe, često se pominje raspoređivanje NATO snaga na područje Brčko Distrikta, na koje je nedavno pozvao i predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić.

Nišić je napomenuo kako Brčko ima takav geostrateški položaj, te kako je na neki način neuralgična tačka, ako se gleda po tipu visine rizika ili mjesta, gdje bi se eventualno dogodio okupacioni ili secesionistički scenario. Naglasio je da je angažiranje NATO snaga odluka koja se treba procijeniti na osnovu bezbjednosnih rizika u BiH i regionu, te kako čisto sumnja da je Brčko u poziciji da bude mjesto gdje bi se eventualno odigrali nemili događaji.

“Mislim da su NATO snage, gdje god bile, vrlo mobilne, vrlo moćne i da mogu da ustabile mir. NATO nije nikom prijetnja, on je garancija svim građanima, tako da treba biti na neki način na oprezu. Moglo bi se garantirati da lokalna politika u Brčko Distriktu suzbija politike podjela i konfrontacija”, poručio je Nišić.

Nišić je poslao poruku da se ovo zlo (genocid u Srebrenici), ali i sva zla u BiH u proteklom ratu, ne trebaju više nikad i nikome ponoviti.

“Trebamo živjeti zajedno, sva dobra djela koja smo učinili, učinili smo ih zajedno, sve što se loše desilo u BiH, desilo se kada nismo bili zajedno”, zaključio je Nišić.

Spread the love
Scroll to Top