State Department: Zakon NSRS predstavlja opasnu eskalaciju secesionističkih prijetnji

State Department Sjedinjenih Američkih Država se oglasio nakon što je Narodna skupština entiteta Republika Srpska (NSRS) usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ističući da prkošenje Ustavnom sudu prijeti ne samo vladavini prava nego i stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine.

Bajramska_akademija_Bec_TV (1)
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Ovim zakonom krši se Ustav Bosne i Hercegovine, te je u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Prkošenje Ustavnom sudu prijeti ne samo vladavini prava nego i stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine. U kombinaciji s antidejtonskom retorikom nekih čelnika Republike Srpske, zakon predstavlja opasnu eskalaciju secesionističkih prijetnji”, poručili su iz State Depratmenta.

Dodaje se da SAD i dalje podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

“Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Nastavit ćemo smatrati odgovornima za svoje postupke pojedince uključene u aktivnosti koje su u suprotnosti s Daytonskim mirovnim sporazumom”, zaključili su iz State Departmenta.

Spread the love
Scroll to Top