Stabilizacija vremena nakon padavina u drugoj polovini sedmice

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je dugoročnu prognozu vremena za period od 23. maja do 5. juna prema kojoj će na prostoru Bosne i Hercegovine nakon nestabilnog vremena tokom ove sedmice nastupiti period stabilizacije.

“Zatopljenje koje je uslijedilo u dane vikenda zadržaće se do srijede. Pri tome nakon jutarnje vedrine na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine, u popodnevnim satima u središnjim područjima doći će do povećane naoblake koja će usloviti kraće lokalne pljuskove”, navode iz FHMZ-a.

Od četvrtka preovladavaće pretežno oblačno. Kiša i ponegdje obilniji pljuskovi izgledni su ne samo u centralnim i sjevernim, nego i u južnim područjima zemlje. Najviše padavina očekuje se u petak. Za dane vikenda i dalje nestabilno s povremenom kišom. Temperature zraka biće u granicama prosjeka. Od četvrtka svježije, naročito u pretplaninskim i planinskim područjima.

Jutarnje temperature zraka varirat će od 11 do 17 u Bosni, na jugu Hercegovine do 20 stepeni Celzijusa. Najviše dnevne temperature pretežno između 20 i 26, na jugu zemlje do 28 stepeni.

U zadnjim danima maja i početkom juna prognozira se relativno stabilno s malom vjerovatnoćom za padavine. Eventualne padavine biće u vidu lokalnih pljuskova.

Jutarnje temperature osciliraće pretežno između 9 i 14 u Bosni do 16 stepeni Celzijusa u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature kretaće se između 16 i 22 u Bosni, u Hercegovini do 25 stepeni.

Spread the love
Scroll to Top