Skupština i Vlada TK spremaju paket mjera za podršku općinama pogođenim poplavama

S ciljem pripreme paketa mjera za pomoć općinama i gradovima u Tuzlanskom kantonu koji su proteklih dana pogođeni poplavama, na inicijativu predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića i premijera Kantona Irfana Halilagića, danas je u prostorijama Vlade održan radni sastanak članova Kantonalne vlade, Skupštine, Kantonalne uprave civilne zaštite i Direkcije regionalnih cesta TK.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

„Predsjednik Vujović i ja smo proteklih nekoliko dana konstantno na terenu i imali smo priliku iz prve ruke vidjeti razmjere štete na infrastrukturi i imovini građana. Cijeneći potrebu da Vlada i Skupština reaguju na ove nepredviđene okolnosti, koje su u najvećoj mjeri zadesile Čelić, Teočak, Sapnu i Kalesiju, a čujemo da je složena situacija i u Živinicama, sazvali smo radni sastanak svih relevantnih institucija da, svjesni potrebe za hitno reagovanje, usaglasimo stavove, podijelimo i preuzmemo zadatke, te pripremimo adekvatan odgovor“, istaknuo je danas premijer Halilagić i najavio da će već u izmjenama i dopunama Budžeta TK za 2023. godine, koje su u pripremi, biti predviđeno oko 5-6 miliona KM za ove namjene.

„Imajući u vidu da je situacija hitnog karaktera i da su uslovi takvi kakvi jesu, spremni smo, već slijedeće sedmice sazvati hitnu sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona i usvojiti izmjene i dopune Kantonalnog budžeta i time izdvojiti određena sredstva za sanaciju nastalih šteta“, kazao je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

„Nelegalna sječa šuma, nelegalna gradnja, zacjevljivanje i zatvaranje vodotoka, te nepropisno odlaganje otpada su velikim dijelom utjecale na razmjere nastanka ovih šteta i u tom smislu mi moramo pozvati sve institucije, od općina i gradova, kantonalnog i federalnog nivoa da svako u svom domenu što hitnije preventivno djeluje i time prevenira nastajanje ovakvih situacija“, stava je komandant Štaba civilne zaštite TK i ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović.

Osim djelovanja sa kantonalnog nivoa, danas je istaknuta i neophodnost uključivanja Vlade Federacije BiH, odnosno federalnog nivoa, ali i državnog nivoa vlasti.

„U federalnom parlamentu mi smo podnijeli već jednu inicijativu, koja se tiče sanacije šteta koje su bile u Čeliću, ali se na tu inicijativu Vlada FBiH još uvijek nije očitovala. Mi, kolega Skopljak i ja, ćemo pokrenuti još jednu inicijativu za pomoć, koja će objediniti i sva ostala poplavama pogođena područja“, riječi su zastupnika u Domu naroda Parlamenta FBiH Mahira Mešalića.

Direktor Direkcije regionalnih cesta Tuzlanskog kantona je članove Vlade i Skupštine upoznao da su mašine za održavanje putnih pravaca na terenu i da rade na otklanjanju problema nastalih na putnoj infrastrukturi, te da se očekuje da, ukoliko ne bude većih nepredviđenih padavina, uskoro svi putni pravci budu prohodni.

Uz sve navedeno danas je dato i zaduženje Ministarstvu obrazovanja i nauke, da sagledaju stanje u školskim objektima na područjima koja su pogođena poplavama, te da eventualno, u skladu sa procijenjenim rizicima, razmotre prekid nastave i okončanje školske godine za učenike koji nastavu pohađaju u tim školskim objektima.

Spread the love
Scroll to Top