SDA:Zakonom koji je izglasala NSRS prestaje važiti Dejton

Usvajanje zakona od strane Narodne skupštine RS kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju nevažećim i odbija njihovo provođenje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine u osnovi predstavlja jednostranu odluku entiteta RS o prestanku važenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.
To Bosnu i Hercegovinu uvodi u opasno stanje pravne anarhije i destabilizaciju svih mogućih, pa i sigurnosnih prilika.
SDA traži od  OHR-a da hitno reagiraju smjenama svih odgovornih  vinovnika ovog čina.
minhen kairo umra dec 2023 web
Banner Zux-4 Kalesija
1logo
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
Od Vijeća za implementaciju mira i država svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma tražimo da konačno poduzmu odlučne i konkretne korake i time pošalju jasnu poruku da entitet RS ne može postojati uz ovakvo ponašanje njegovih vladajućih struktura.
Današnji čin predstavlja i krivično djelo. Zahtijevamo od Tužilaštva BiH da prestane ignorisati udare na ustavnopravni poredak BiH i hitno procesuira odgovorne. Poslanici u NS RS se ne mogu pozivati na imunitet, jer cilj imuniteta ne može biti zaštita kriminalnih aktivnosti.
Od predstavnika probosanskih stranaka u vlasti na državnom nivou tražimo da prestanu gurati glavu u pijesak, relativizirati Dodikove poteze i pretvarati se kao da se ništa ne događa. Njihova je ustavna obaveza da poduzmu sve neophodnje radnje kako bi se zaštitio ustavno-pravni poredak BiH.
Ponovo ukazujemo  odgovornima u međunarodnoj zajednici da je njihova dosadašnja neodlučnost samo ohrabrila Milorada Dodika, koji očigledno Bosnu i Hercegovinu i cijeli region vodi u destabilizaciju.
Spread the love
Scroll to Top