Savjet roditelja Tuzlanskog kantona: Saslušajmo djecu i pružimo im priliku

Savjet roditelja Tuzlanskog kantona izražava zabrinutost zbog tragičnog događaja u lukavačkoj Osnovnoj školi u kojemu je maloljetnik pucao u nastavnika.

Sama ta činjenica otvara brojna pitanja, ne samo iz oblasti sigurnosti nego i u vezi sa socio-emocionalnim razvojem djece, vještinama i autoritetom nastavnika, kao i međusektoralnoj saradnji u svrhu prevencije ovakvih događaja.

Tragedija koja je obilježila kraj školske godine svima nama nameće obavezu da se aktiviramo i u okviru vlastitih kompetencija, znanja i iskustava, da time doprinesemo
prevenciji ovakvih događaja. Roditelji i staratelji djece, kao i nastavnici/ce u školama koji prepoznaju društveno nepoželjna ponašanja kod djece, ne mogu i nisu sami u procesu odgoja,
prepoznavanja i prevencije.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Važan i potencijalan resurs u zajedničkom djelovanju za dobrobit mogu biti Vijeća roditelja u školama, a Savjet roditelja TK može biti platforma na kojoj svi zajedno možemo analizirati, rješavati i prevenirati izazove doba u kojemu živimo. Svako od nas nosi odgovornost i počnimo tako što će svako od nas pojedinačno razgovarati sa svojom školskom djecom o ovom slučaju. Saslušajmo djecu. Pružimo im priliku. Naučimo ih da prepoznaju svoje emocije i da se s njima znaju nositi.

Potrudimo se da čujemo njihove potrebe, prepoznamo strahove i nedoumice. Neka nam to bude svakodnevna praksa. Ne smijemo pustiti djecu da sama rješavaju probleme. Dužni smo im pomoći u tome. Suosjećamo s porodicom povrijeđenog nastavnika, sa učenicima i kolektivom Osnovne škole „Lukavac Grad“.

Spread the love
Scroll to Top