Sarajevo ponovo na vrhu svjetske liste gradova sa najzagađenijim vazduhom

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, se po zagađenosti vazduha ponovo našlo u vrhu svjetske liste sa vazduhom nezdravim za osjetljive grupe.

Podaci specijalizovne internetske stranice IQAir pokazali su da je bosanskohercegovačka prijestolnica oko 11 sati u petak imala indeks zagađenja od 149, po čemu je druga na listi najzagađenijih gradova na svijetu. Prvi je Bagdad, glavni grad Iraka, sa indeksom od 152.

Prema skali zagađenja vazduh je nezdrav za osjetljive grupe sa indeksom od 101 do 150, a kada indeks pređe 150 smatra se nezdravim.

Na sajtu bh. nevladine organizacije “Eko akcija” objavljeno je da je u 11 časova indeks kvaliteta zraka iznosio 142 te da je nezdrav za osjetljive grupe.

“Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani”, upozorenje je za ovaj stepen zagađenja vazduha.

ELKIRAM BANER 1
ELKIRAM BANER 2
etno kuhar najava web baner
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Ovih dana ljudi koji žive u naseljima na višoj nadmorskoj visini, mogu vidjeti nešto kao izmaglicu koja se nadvija nad gradom, a podsjeća na nakupine prašine, kojoj je uzrok zagađenost zraka.

Spread the love
Scroll to Top