Reisul-ulema Kavazović u Minhenu povodom Dana državnosti: Još uvijek vodimo veliku borbu za BiH

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u petak je na obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Minhenu pozvao služenje domovini.

“Ljubav prema rodnoj grudi prirodan je čovjekov osjećaj i izvire iz samog srca, kao i sve druge ljudske emocije. Islam je taj osjećaj potvrdio, produbio ga i dao mu novi smisao, a nameće ga i objektivna stvarnost. Oni koji ne gaje takav osjećaj, ili koji prema svojoj rodnoj grudi gaje negativna osjećanja, imaju narušenu prirodu, ili su izopačeni. Takvi svoj život uglavnom provedu u prezrenosti i u vlastitoj tami, daleko od svjetla”, kazao je reisul-ulema, prenosi agencija Mina.

Obraćajući se velikom broju prisutnih na ovoj svečanosti, reisul-ulema je kazao da je zavičaj mjesto u kome je čovjek udahnuo svoj prvi udisaj, prvi zrak, u kome se oglasio, progledao i ugledao ovaj svijet, te da taj trenutak, taj dan u kom se to desilo, udari trajan pečat na čovjekovu ličnost, ucrta se u njegovo biće i na njemu ostavi tragove koje nosi cijelog svog života.

“Samo u tom mjestu čovjek je u cijelosti uklopljen u prirodni ambijent i samo u tom mjestu vraća se u ono izvorno, ono prvotno. Stoga kod nekih bolesti ljekari preporučuju da se ode u zavičaj i da se tamo proboravi neko vrijeme – kao terapiju za izlječenje. Naime, čovjek je hranjen i odgojen berićetima tog mjesta, ono je svojevrsni dio njega. Domovina je i njegovo obilježje, po njemu ga drugi prepoznaju i dijelom se određuju spram njega. Čast njegove domovine i njegova je čast; njen ugled je i njegov ugled”, istaknuo je reisul-ulema.

Spread the love
Scroll to Top