Reakcija udruženja žrtava: Pozivamo EUFOR da zaštiti povratnike

Pet udruženja žrtava rata u Bosni i Hercegovini i genocida u Srebrenici zatražilo je zaštitu međunarodnih snaga raspoređenih u Bosni i Hercegovini nakon što su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska uhapsili srebreničkog povratnika Mirsada Omerovića.

On se na društvenoj mreži Facebook oglasio zbog održavanja koncerta u centru Srebrenice nedugo nakon okončanja dženaze i ukopa još 30 žrtava genocida. Tokom koncerta u sklopu manifestacije “Petrovdanski dani Srebrenice 2023.” puštane su nacionalističke pjesme koje su duboko uznemirile Srebreničane.

“Nastavlja se agonija, napad na Muniru Subašić, Višegrad, Bratunac i mnoga druga mjesta u RS-u, gdje su povratnici Bošnjaci doživjeli i doživljavaju kontinuirane napade NN lica, kako tvrdi MUP RS-a. Kada ta NN lica nisu u stanju da urade prljav posao i pojavi se bilo kakva mogućnost, onda taj posao uradi MUP RS-a, kao što je slučaj sa porodicom Omerović u Srebrenici”, navedeno je u saopćenju pet udruženja.

Oni su kazali kako niko nema nadležnost i kako baš niko, od SIPA-e, preko tužilaštava, ne želi poduzeti bilo koje mjere.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Zato pozivamo međunarodne snage (EUFOR i NATO), koje su raspoređene u BiH, da preuzmu obavezu iz mirovne misije i zaštite povratnike koji su izloženi brutalnim napadima, ne samo pojedinaca, već i zvaničnim organima entiteta RS-a”, saopćili su.

Saopćenje su potpisali Udruženje “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”, Udruženje Žrtava i svjedoka genocida, Udruženje “Žena Podrinja”, Udruženje Majke Srebrenice i Udruženje Žene Srebrenice.

Iz MUP-a RS-a su ranije danas saopćili da su policijski službenici Policijske stanice Srebrenica 12.07.2023. godine oko 22:35 sati lišili slobode lice M.O. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo “Ugrožavanje sigurnosti”.

Spread the love
Scroll to Top