Ramiz Salkić o obilježavanju Dana maternjeg jezika

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Rs, rekao je danas, 21. februara 2024. godine, povodom obilježavanja Dana maternjeg jezika, da je negiranje bosanskog jezika kao maternjeg jezika Bošnjaka u ovom entitetu sastavni dio sveopšte sistemske diskriminacije Bošnjaka u ovom entitetu koja se provodi sa ciljem mirnodopskog progona radi realizacije neostvarenog ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Danas kada cijeli svijet obilježava Dan maternjeg jezika moramo iznova podsjetiti domaću javnost, ali i predstavnike međunarodne zajednice, da se u entitetu Rs u Bosni i Hercegovini Bošnjacima uskraćuje pravo da svoj maternji jezik izučavaju i imenuju onako kako osjećaju i žele. Negiranje bosanskog jezika kao maternjeg jezika Bošnjaka u ovom entitetu sastavni je dio sveopšte sistemske diskriminacije Bošnjaka u ovom entitetu koja se provodi sa ciljem mirnodopskog progona radi realizacije neostvarenog ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru. Na današnji da iznova apelujem na vlasti ovog entiteta da ispoštuju ustavno i zakonsko pravo Bošnjacima u ovom entitetu da svoj jezik imenuju kako oni žele, što je u skladu sa mišljenjem Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda entiteta Rs, ali i sudova u Bijeljini i Srebrenici. Pozivam međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini i visokog predstavnika da djeluju na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine sa ciljem ostvarenja osnovnih ciljeva svojih misija, a ne da se povlače pred diskriminacijom koju zagovara i provodi vlast entiteta Rs prema Bošnjacima.
Izražavajući zahvalnost djeci i roditeljima širom ovog entiteta koji dižu svoj glas boreći se protiv diskriminacije koja se provodi u obrazovnom sistemu i javnom prostoru protiv bosanskog jezika uvjeren sam da naša borba neće biti uzaludna i da će doći dan kada će se bosanski jezik izučavati ravnopravno u ovom entitetu sa druga dva službena jezika u Bosni i Hercegovini. Bosanski jezik je viševjekovna historijska činjenica i on će kao takav ostati i opstati. Nikakvo negiranje je neće promijeniti. Historija će pamtiti one koji su pokušali provođenjem diskriminacije negirati bosanski jezika kao što će pamtiti i one koji su počinili teške zločine i genocid nad Bošnjacima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine” rekao je Salkić

Spread the love
Scroll to Top