Privremena suspenzija Schengena na granici sa Slovenijom: Policajci zaustavljaju vozila i legitimiraju putnike

Na jednom od frekventnijih graničnih prijelaza Bregana – Obrežje od jutros se stvaraju manji redovi jer policajci, ovisno o procjeni, legitimiraju putnike.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

 Nakon odluke Vlade Slovenije, na graničnim prijelazima između Slovenije i Hrvatske na snazi je desetodnevna mjera suspenzije schengenskog režima zbog povećane opasnosti od terorizma.

Mjera slovenske Vlade o suspenziji Schengena na granici s Hrvatskom na snazi je od ponoći i trajat će narednih deset dana, do 30. oktobra, što je period u kojem će slovenska strana odlučiti hoće li suspenziju produljiti ili će ponovno otvoriti granicu za sve putnike koji iz Hrvatske ulaze u Sloveniju.

Na jednom od frekventnijih graničnih prijelaza Bregana – Obrežje od jutros se stvaraju manji redovi jer policajci, ovisno o procjeni, legitimiraju putnike u osobnim vozilima, kombijima i autobusima, a na ulazu za kamionski promet na red jutros čeka desetak kamiona čije tovarne prostore slovenski carinici pregledavaju, sukladno procjenama.

Veći dio vozila ipak prolazi bez zaustavljanja, nakon vizualne procjene policajaca, tako da se ipak ne očekuju preveliki redovi na ulasku u Sloveniju, kakvi su bili redovita pojava do pristupanja Hrvatske u Schengen, od 1. januara ove godine.

Slovenska policija otvorila je 12 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni putnički i teretni promet na granici s Hrvatskom te dva prijelaza na granici s Mađarskom. Za državljane Europske unije bit će otvoreno dodatnih 18 slovenskih graničnih prijelaza.

Hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je riječ o mjeri koja je sukladna zakonima o Schengenu, kako se uvodi zbog povećanih sigurnosnih prijetnji za države članice te kako ne znači ukidanje Schengena, nego njegovo privremeno stavljanje van snage.

Devet zemalja, članica Europske unije i Schengena, od nedavno je uvelo ponovne kontrole na unutarnjim granicama.

Istu mjeru identičnog vremenskog trajanja od ponoći je uvela i Italija prema susjednoj Sloveniji s ciljem intenzivnije kontrole ulazaka u zemlju nakon terorističkih napada u Briselu i Francuskoj, ratnih sukoba na Bliskom istoku te povećanog priljeva migranata na vanjske granice schengenskog prostora.

 

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top