Prezentovani transporteri nabavljeni za potrebe Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona

Svečana primopredaja i promocija novonabavljenih vozila i opreme za Upravu policije Tuzlanskog kantona upriličena je danas u prostoru Kampusa Univerziteta u Tuzli.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Ovom svečanom činu prisustvovali su član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, premijer i predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i Žarko Vujović, ministri u Vladi TK, poslanici u Skupštini TK, zastupnici u parlamentima na federalnom i državnom nivou, te predstavnici medija.

Na današnjoj svečanosti prikazana nova oklopna taktička vozila marke „Senator“, za čiju je nabavku Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 5,2 miliona KM. Osim navedenih vozila, za koje se kaže da su ono najbolje što se trenutno može naći na tržištu ovakve opreme, danas je promovirano i Upravi policije uručeno i tridesetak drugih vozila za potrebe službenika policije.

“Prvo što mogu reći u ovom trenutku je da ovi transporteri nikad ne zatrebaju. Na žalost mjesto i vrijeme u kojem živimo opravdava svrhu nabavke ovakvih vozila i opremanje Jedinice za podršku u slučaju da, prije svega, treba asistencija građanima Tuzlanskog kantona, ali i šire”, rekao je Komšić.

Naveo je kako je opremanje policije prijeko potrebno, a nabavka transportera je u funkciju zaštite građana Tuzlanskog kantona jer, kako je naveo, trenutak je takav da je skoro cijeli svijet poludio.

“Rekao sam da bi najbolja situacija i najbolja investicija bila da ova vozila nikom ne zatrebaju, ali, ponavljam, moje životno i političko iskustvo mi govori – neka ih, neka ih zlu ne trebalo. Mi smo dugo živjeli kao pod nekom kupolom gdje će, ko biva, neko drugi voditi računa o našoj sigurnosti. Neće niko drugi voditi računa o našoj sigurnosti i sve ono što se danas događa u svijetu pokazuje upravo to. Ako ne preuzmete odgovornost na sebe u bilo kojem segmentu, jer se niko neće založiti i boriti za ovu zemlju ako sami nećemo. Situacija je takva da nam ova oprema treba”, naglasio je Komšić.

Vlada i Skupština TK-a su prva izvršna i zakonodavna vlast u Federaciji BiH koja je uspjela okončati kompleksan postupak nabavke specijalizovani oklopnih transportera.

“Opredjeljenje Vlade TK-a je da je ovo zaista potrebno, a to je rekao i predsjednik Komšić. Mi smo prvi kanton koji je kupio ovakva vozila i to simbolizuje opredjeljenje Vlade TK-a i Skupštine TK-a da ojačamo naše sigurnosne strukture. Vjerujem da ćemo u tom pravcu i nastaviti. Realizovali smo nabavku koja je složena, koja je međunarodnog karaktera i podcrtavam da će se ova vozila koristiti za zaštitu sigurnosti građana i njihove imovine”, rekao je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona.

Predstavljena su dva oklopna transportera i automobili koji su kupljeni za potrebe Uprave policije MUP-a TK-a. Dolazak još dva oklopna transportera očekuje se narednih dana.

“Nabavka četiri oklopna transportera je iznosila 4.4 miliona KM bez PDV-a, dakle negdje oko 5 miliona KM. Mi smo prvi krenuli u ovu procedure i okončali smo je. Vozila donose veću sigurnost policijskim službenicima jer do kalibra 7.62 mm posada i službenici su apsolutno sigurni. Gume koje se eventualno pogode sa osam metaka mogu ići još 100 kilometara. Vozila smo kupili svojim sredstvima, a sva prethodna bila su donacije i zbog toga smo ponosni”, rekao je Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Spread the love
Scroll to Top