Praznično raspoloženje u Sarajevu: Turisti iz cijelog svijeta uživaju u bogatoj historiji i ukusnoj hrani

Na sarajevskim ulicama primjetan veliki broj stranih turista koji su posjetili glavni grad Bosne i Hercegovine uoči predstojećih novogodišnjih praznika.

 Brojni građani i turisti iskoristili su sunčani vikend u bosanskohercegovačkoj prijestolnici Sarajevu za šetnju i odmor.

Posebno je na sarajevskim ulicama primjetan veliki broj stranih turista koji su posjetili glavni grad Bosne i Hercegovine uoči predstojećih novogodišnjih praznika.

Kako su i sami kazali, uživaju u šetnji i obilasku poznatih historijskih lokacija u Sarajevu, ali i u ukusnoj hrani i ispijanju poznate bosanske kafe.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Eric iz Kine u subotu je stigao u Sarajevo, a prije toga je posjetio i Mostar.

“Ovo je zaista grad s mnogo historije. Samo uzduž jedne ulice nalaze se mnoge historijske zgrade i poznati most Latinska ćuprija gdje je počeo Prvi svjetski rat. Baš sam razmišljao o tome, jer smo to učili i na času historije. Podsjetilo me na ta davna dešavanja”, kazao je.

Još nije probao poznatu bosansku kuhinju, ali napominje da s nestrpljenjem čeka da proba ćevape, bosanskohercegovački nacionalni specijalitet s roštilja o kojem je, kako kaže, čitao na internetu prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu.

Hend Maruan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) došla je u Bosnu i Hercegovinu zajedno s porodicom.

“Ovdje mi je baš lijepo. Sviđa mi se mnogo ovdje, posebno ovi golubovi. Sviđa mi se i stari dio grada, ali i centar. Baš volim ovo mjesto, predivno je. Svidjelo mi se i u Mostaru”, kazala je ova djevojčica, dodajući da joj se više sviđa u Bosni i Hercegovini njego u njenoj domovini.

“Ovdje mi se sve sviđa”, rekla je ona.

Njena sestra Amine kazala je da su u Bosni i Hercegovini obišli mnoga divna mjesta.

“Sviđa mi se ovdje i vrijeme. Mnogo je drugačije nego u mojoj zemlji, a postoje i mnoga mjesta koja se mogu posjetiti. Drugačije je vrijeme, negdje je hladnije, negdje toplije. Zaista mi se sviđa. Volim ovdje dolaziti na odmor”, istakla je ova djevojčica.

Adem Ahmedi iz Sjeverne Makedonije, koji trenutno živi u Italiji, s porodicom je posjetio Sarajevo gdje se, kako je kazao, osjeća predivno.

“Sarajevo je lijep grad. Danas nam je ovdje prvi dan. Lijepo mjesto, dobri ljudi”, kazao je Ahmedi, dodajući da se tokom posjeti Bosni i Hercegovini moraju probati poznati specijaliteti.

“Burek smo probali, ali i ćevape ćemo, to su balkanski specijaliteti”, rekao je ovaj turista, dodajući kako ljude u Bosnu i Hercegovinu posebno privlači njena bogata historija.

Kanton Sarajevo ove godine bilježi 35 posto više dolazaka i oko 25 posto više noćenja u odnosu na isti period lani.

Prema riječima Adise Kušundžije, glasnogovornice Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZ KS), ovo je rekordna godina kada je riječ o turistima i prešla je do sada rekordnu 2019.

Navela je da je i ta statistička slika promijenjena u odnosu na period pandemije koronavirusa kada su dominirali domaći turisti.

“Najviše gostiju imamo iz Turske, zatim su tu Slovenija, Srbija, Crna Gora, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati… Ponovo su nam se vratili i gosti iz Kine, među ovih top deset. Statistička slika je mnogo bolja nego proteklih godina, prešli smo onu rekordnu 2019. i možemo reći da je ova godina bolja u odnosu na sve ranije”, rekla je Kušundžija.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, kao i proteklih godina, radi na pripremi sadržaja koji će dočekati sve one turiste koji će doći u Kanton Sarajevo.

Spread the love
Scroll to Top