Potpredsjednik RS-a Duraković: Poziv na blokadu međuentitetskih linija izaziva osjećaj straha i panike među Bošnjacima u RS-u

Ćamil Duraković je pozvao EUFOR da bude u pripravnosti te da obezbijedi i garantuje slobodu kretanja.

ELKIRAM BANER 1
ELKIRAM BANER 2
etno kuhar najava web baner
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Ćamil Duraković saopštio je danas da se krši Ustav Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum pozivom Odbora za zaštitu Srba u entitetu Federaciji BiH, koji su najavili miting na međuentitetskim linijama uz poruku “Granica postoji”, građanima da izađu i blokiraju magistralne puteve u Doboju, na Banj Brdu, Istočnom Sarajevu i u Hercegovini.

Duraković podsjeća da je poziv upućen kako bi pružili podršku predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku protiv kojeg je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH.

“Da postoji imalo političke pameti i odgovornosti politički predstavnici, pogotovo predstavnici opozicije u entitetu Republika Srpska, pozvali bi građane da ne reaguju na ovakve pozive kojim ne samo da se potpiruju ionako uzavrele nacionalne tenzije, nego se i krši Ustav Bosne i Hercegovine ali i Dejtonski mirovni sporazum”, naveo je Duraković.

On je naglasio da poziv na blokadu međuentitetskih linija izaziva osjećaj straha i panike među Bošnjacima u RS-u “koji su ne tako davno zahvaljujući podršci sličnim ideologijama protjerani iz svojih domova”.

“Organizatore skupa podsjećam na Anex IV Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem je navedeno da ‘niti jedan od entiteta neće uspostavljati kontrolu na graničnim crtama između entiteta’ te ih pitam s kojim pravom oni ograničavaju slobodu kretanja između entiteta? Ko su oni, i ko je taj političar koji će dozvoliti da se zbog njegovih hirova, pa na koncu i nepoštivanja zakona, blokiraju granice koje ne postoje? Ko su oni i u čije ime se ponovo dijeli BiH?”, navodi Duraković.

On je dodao:

“Poštovana gospodo, granica ne postoji, niti će postojati ali postoje vaši lideri koji vas uvjeravaju da ste obespravljeni i siromašni zbog onih drugih, dok isti ti lideri uživaju sva prava a državu dovode do ruba siromaštva izazivajući stalne krize zbog kojih ostajemo jedna od najsiromašnijih država Evrope.”

Potpredsjednik RS-a je naveo da želi da vjeruje da građani imaju dovoljno svijesti i odgovornosti te da “neće nasjesti na ove manipulacije”, te je pozvao EUFOR da bude u pripravnosti te da obezbijedi i garantuje slobodu kretanja.

 

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top