Potpredsjednik RS-a Duraković: Poziv na blokadu međuentitetskih linija izaziva osjećaj straha i panike među Bošnjacima u RS-u

Ćamil Duraković je pozvao EUFOR da bude u pripravnosti te da obezbijedi i garantuje slobodu kretanja.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Ćamil Duraković saopštio je danas da se krši Ustav Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum pozivom Odbora za zaštitu Srba u entitetu Federaciji BiH, koji su najavili miting na međuentitetskim linijama uz poruku “Granica postoji”, građanima da izađu i blokiraju magistralne puteve u Doboju, na Banj Brdu, Istočnom Sarajevu i u Hercegovini.

Duraković podsjeća da je poziv upućen kako bi pružili podršku predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku protiv kojeg je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH.

“Da postoji imalo političke pameti i odgovornosti politički predstavnici, pogotovo predstavnici opozicije u entitetu Republika Srpska, pozvali bi građane da ne reaguju na ovakve pozive kojim ne samo da se potpiruju ionako uzavrele nacionalne tenzije, nego se i krši Ustav Bosne i Hercegovine ali i Dejtonski mirovni sporazum”, naveo je Duraković.

On je naglasio da poziv na blokadu međuentitetskih linija izaziva osjećaj straha i panike među Bošnjacima u RS-u “koji su ne tako davno zahvaljujući podršci sličnim ideologijama protjerani iz svojih domova”.

“Organizatore skupa podsjećam na Anex IV Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem je navedeno da ‘niti jedan od entiteta neće uspostavljati kontrolu na graničnim crtama između entiteta’ te ih pitam s kojim pravom oni ograničavaju slobodu kretanja između entiteta? Ko su oni, i ko je taj političar koji će dozvoliti da se zbog njegovih hirova, pa na koncu i nepoštivanja zakona, blokiraju granice koje ne postoje? Ko su oni i u čije ime se ponovo dijeli BiH?”, navodi Duraković.

On je dodao:

“Poštovana gospodo, granica ne postoji, niti će postojati ali postoje vaši lideri koji vas uvjeravaju da ste obespravljeni i siromašni zbog onih drugih, dok isti ti lideri uživaju sva prava a državu dovode do ruba siromaštva izazivajući stalne krize zbog kojih ostajemo jedna od najsiromašnijih država Evrope.”

Potpredsjednik RS-a je naveo da želi da vjeruje da građani imaju dovoljno svijesti i odgovornosti te da “neće nasjesti na ove manipulacije”, te je pozvao EUFOR da bude u pripravnosti te da obezbijedi i garantuje slobodu kretanja.

 

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top