Posljednji tragični događaji problem su šire društvene zajednice

Tragični događaji koji su se nedavno dogodili u Tuzlanskom kantonu bili su u fokusu današnjeg razgovora premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i šefa Misije OSCE-a u BiH, ambasadora Brajana Agelera (Brian Aggeler).

Premijer Halilagić je ovom prilikom Ambasadora Agelera i šefa terenskog ureda OSCE-a u Tuzli Damira Gnjidića upoznao sa mjerama koje su proistekle iz rada multidisciplinarne radne grupe i planom njihove implementacije, ali i mjerama koje je već poduzela Vlada Tuzlanskog kantona.

ELKIRAM BANER 1
ELKIRAM BANER 2
etno kuhar najava web baner
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

„Mi, kao Kanton, već drugu godinu unazad ispunjavamo sve naše zakonske obaveze kada je u pitanju rad Sigurne kuće i na to smo ponosni. Ipak ovakvi događaji iniciraju razmišljanje da broj, odnosno mreža ovakvih institucija nažalost nije dostatna i da trebamo razmišljati o povećanju njihovih kapaciteta. Također, kao Vlada smo izdvojili rekordna sredstva za kadrovsko i materijalno – tehničko opremanje Uprave policije. Rezultate tih izdvajanja, od oko ukupno 20 miliona KM, moramo vidjeti i očekujemo ih u narednom periodu. Građani moraju imati osjećaj sigurnosti“, kazao je premijer Halilagić.

„Tragični događaji koji su se nedavno desili u Lukavcu i Gradačcu nisu samo problemi Tuzle i Tuzlanskog kantona nego su širi društveni problem. Ova dešavanja mogu dati potreban momentum i gurnuti nas ka rješavanju ovakvog stanja na širem planu. Prema studiji OSCE-a, od 2015. godine do danas zbog tragičnih okolnosti 56 žena izgubilo je život. Čak 48% odraslih žena doživjelo je određeni oblik nasilja, a 84% od tog broja ostaje neprijavljeno. To su poražavajući podaci i stoga je neophodno poduzeti hitne mjere i zahvalni smo premijeru na pažnji koju ukazuje ovim pitanjima“, kazao je ambasador Ageler, cijeneći pažnju koju premijer Halilagić i Vlada Tuzlanskog kantona poklanjaju rješavanju ovih pitanja.

„Smatram da su mjere koje planira realizirati Vlada Tuzlanskog kantona dobar put i bilo bi veoma dobro kada bi postojala diskusija koja bi dovela do toga da se mjere slične prirode i sadržaja primjenjuju na višem nivou ili na nivou države“, kazao je Ageler.

Premijer Halilagić danas je podsjetio da je OSCE partner Vlade Tuzlanskog kantona na brojnim projektima i izrazio zahvalnost na dosadašnjoj saradnji, dok su gosti izrazili spremnost da učine sve što je u moći i ingerencijama Misije OSCE-a u BiH kako bi dali doprinos u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Spread the love
Scroll to Top