Posljednji tragični događaji problem su šire društvene zajednice

Tragični događaji koji su se nedavno dogodili u Tuzlanskom kantonu bili su u fokusu današnjeg razgovora premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i šefa Misije OSCE-a u BiH, ambasadora Brajana Agelera (Brian Aggeler).

Premijer Halilagić je ovom prilikom Ambasadora Agelera i šefa terenskog ureda OSCE-a u Tuzli Damira Gnjidića upoznao sa mjerama koje su proistekle iz rada multidisciplinarne radne grupe i planom njihove implementacije, ali i mjerama koje je već poduzela Vlada Tuzlanskog kantona.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

„Mi, kao Kanton, već drugu godinu unazad ispunjavamo sve naše zakonske obaveze kada je u pitanju rad Sigurne kuće i na to smo ponosni. Ipak ovakvi događaji iniciraju razmišljanje da broj, odnosno mreža ovakvih institucija nažalost nije dostatna i da trebamo razmišljati o povećanju njihovih kapaciteta. Također, kao Vlada smo izdvojili rekordna sredstva za kadrovsko i materijalno – tehničko opremanje Uprave policije. Rezultate tih izdvajanja, od oko ukupno 20 miliona KM, moramo vidjeti i očekujemo ih u narednom periodu. Građani moraju imati osjećaj sigurnosti“, kazao je premijer Halilagić.

„Tragični događaji koji su se nedavno desili u Lukavcu i Gradačcu nisu samo problemi Tuzle i Tuzlanskog kantona nego su širi društveni problem. Ova dešavanja mogu dati potreban momentum i gurnuti nas ka rješavanju ovakvog stanja na širem planu. Prema studiji OSCE-a, od 2015. godine do danas zbog tragičnih okolnosti 56 žena izgubilo je život. Čak 48% odraslih žena doživjelo je određeni oblik nasilja, a 84% od tog broja ostaje neprijavljeno. To su poražavajući podaci i stoga je neophodno poduzeti hitne mjere i zahvalni smo premijeru na pažnji koju ukazuje ovim pitanjima“, kazao je ambasador Ageler, cijeneći pažnju koju premijer Halilagić i Vlada Tuzlanskog kantona poklanjaju rješavanju ovih pitanja.

„Smatram da su mjere koje planira realizirati Vlada Tuzlanskog kantona dobar put i bilo bi veoma dobro kada bi postojala diskusija koja bi dovela do toga da se mjere slične prirode i sadržaja primjenjuju na višem nivou ili na nivou države“, kazao je Ageler.

Premijer Halilagić danas je podsjetio da je OSCE partner Vlade Tuzlanskog kantona na brojnim projektima i izrazio zahvalnost na dosadašnjoj saradnji, dok su gosti izrazili spremnost da učine sve što je u moći i ingerencijama Misije OSCE-a u BiH kako bi dali doprinos u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Spread the love
Scroll to Top