Polaganjem cvijeća na Kapiji nastavljeno obilježavanje 28. godišnjice zločina nad mladim Tuzlacima

Polaganjem vijenaca i cvijeća te odavanjem pošte na Kapiji, u Tuzli je nastavljen komemorativno obilježavanje 25. maja. Tog ratnog četvrtka 1995. godine od granate ispaljene sa položaja Vojske RS na Ozrenu ubijena je 71 mlada osoba, a preko stotinu teže ili lakše ranjeno.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić nisu nakon polaganja vijenaca i odavanja pošte dali izjave medijima, a u obrazloženju je navedeno kako to neće učiniti zbog Dana žalosti. Povodom obilježavanja godišnjice ubistva nekoliko desetina mladih osoba na Kapiji, Vlada Federacije BiH proglasila je 25. maj Danom žalosti u tom bh. entitetu.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo, inače general Armije RBiH, svojevremeno i komandant Drugog korpusa sa sjedištem u Tuzli, iz ugla generala i vojnika prokomentarisao je odluku koju je Novak Đukić izdao 25. maja 1995. godine Taktičkoj grupi “Ozren” Vojske RS za granatiranje Tuzle.

„Nažalost, takvo nešto nije zabilježeno i to pravi general nikada ne bi naredio. To je zločinac koji je naredio zločin. Ovo je u historiji Bosne i Hercegovine, pa mogu reći i Evrope gdje su zločinci napravili ovakav zločin, a onda jedan dio te zajednice, RS-a i države Srbije, kriju tog zločinca. To je najveći problem”, rekao je Refik Lendo, potpredsjednik Federacije BiH.

Bosna i Hercegovina i Srbija, odnosno nadležne pravosudne institucije ratifikovale su sporazume o međusobnoj saradnji, ali se sporazum u slučaju Novaka Đukića, koji je pred Sudom BiH pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora, ne poštuje.

„Evo, 28 godina nakon zločina, nakon pravosnažne presude, izvršilac i ratni zločinci za koje se intimno pitam kako mogu zaspati, kakva je njihova savjest, nisu isporučeni pred lice pravde. Kamo sreće da agresije i rata na BiH nikada nije bilo i da nije bilo ovih zločina. Nažalost, oni su se desili, i kada su se desili, izvršioci moraju odgovarati i po ljudskim i božijim pravima. I što se prije suočimo sa istinom, što prije one što su ovo uradili izvedemo pred lice pravde, veća nam je šansa da se okrenemo budućnosti i da žrtvama osiguramo smiraj i njihovim porodicama konačno neku satisfakciju“, rekao je Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH.

U srcima i dušama Tuzlaka 25. maj je najbolnija rana.

Za Selima Bešlagića, ratnog i poratnog gradonačelnika Tuzle, to je najteži dan u životu. Grad Tuzla dostojanstveno, svih ovih godina, njeguje kulturu sjećanja o zločinu na Kapiji, iako su porodice i građani Tuzle bili žrtve bestijalne propagande iz susjedne Srbije gdje su čak na vojnim poligonima rađene rekonstrukcije događaja i pisane knjige kojima se negirao počinjeni zločin.

„Ovo je za građanke i građane grada Tuzla Dan žalosti, dan dubokog bola koji nikada neće prestati“, rekao je aktuelni gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Mnogobrojne delegacije iz državnog, entitetskog, katonalnog, civilnog, školskog, sportskog sektora… iskazale su pijetet prema žrtvama masakra na Kapiji.

Komemorativno obilježavanje 28. godišnjice bit će okončano večeras u 20,55 sati kada će se oglasiti sirene u znak sjećanja na ubijenu tuzlansku mladost.

Spread the love
Scroll to Top