Podrška Vlade FBiH razvojnim projektima u Tuzli

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, u sastavu ministrica okoliša i turizma, Nasiha Pozder,  ministar energije, rudarstva i industrije, Vedran Lakić, i ministar  poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kemal Hrnjić, danas je posjetila Grad Tuzlu kako bi razgovarali s predstavnicima organa lokalne samouprave i komunalnih preduzeća, o razvoju infrastrukture i turizma na području grada Tuzle.

Bajramska_akademija_Bec_TV (1)
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Razgovaralo se o značajnom projektu rekonstrukcije i proširenja magistralnog vrelovoda, s fokusom na implementaciju čime bi se značajno poboljšala energetsku efikasnost i proširila pokrivenost grada pružanjem veće količine toplotne energije. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 80 miliona konvertibilnih maraka, a njegova realizacija planirana je kroz tri faze. Prva faza projekta, čija je vrijednost 20 miliona konvertibilnih maraka, predviđena je za implementaciju u narednoj godini. Ova faza će biti osnov za dalje poboljšanje i proširenje sistema vrelovoda, čime će se omogućiti veća dostupnost toplotne energije i doprinijeti efikasnijem korištenju resursa i smanjenju aerozagađenja.

Također, prezentovan je projekt širenja vodovodne mreže na visinske zone, te su razmatrani planovi za proširenje vodovodne mreže kako bi se osigurala pristupačnost vode u visinskim zonama u mjesnim zajednicama Dokanj i Gornja Tuzla, dok je drugo projektno područje na sjeverozapadnom dijelu grada koje obuhvata Gornju i Srednju Lipnicu, Dragunju, Dobrnju, Donju i Gornju Obodnicu i Breške. Ukupna vrijednost ovih investicija iznosi 10,5 miliona konvertibilnih maraka. Kako su istakli federalni ministri fokusirani su na uvrštavanje ovog projekta u Plan javnih investicija u narednoj godini kako bi mogli biti finansirani iz Budžeta Federacije, jer smatraju da je to neophodno za dalji razvoj grada, ali i potrebe građana.

Spread the love
Scroll to Top