Podrška Grada Tuzle radu Memorijalnog centra Srebrenica- Potočari

Gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić i direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Emir Suljagić, danas su, u Gradskoj upravi, potpisali Memorandum o razumijevanju, odnosno sporazum o korištenju sredstava iz Budžeta Grada Tuzle za 2023. godinu.

Finansijska sredstva Grada Tuzle, u iznosu od 50.000 KM, namijenjena su za podršku radu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, a koja se obezbjeđuju iz Budžeta Grada Tuzle već četvrtu godinu kao Kapitalni grant – shodno Memorandumu gradova i kantona potpisanog 2019. godine, u zgradi Parlamenta BiH, a kojim su se sporazumjeli o obezbjeđenju finansijske pomoći radu Memorijalnog centra Srebrenica.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Ovim povodom gradonačelnik Lugavić izrazio je zadovoljstvo što Grad Tuzla izdvaja iz Budžeta finansijska sredstva za Memorijalni centar Srebrenicu, te je, zahvalivši svim gradskim vijećnicama i vijećnicima koji kontinuirano prilikom usvajanja budžeta pružaju apsolutnu podršku za izdvajanje sredstava pomoći, kazao: “ Memorijalni centar Srebrenica je jedini intitucija koja baštini istinu o zločinu i genocidu koji se desio u Srebrenici. Iz tog razloga Grad Tuzla već duži niz godina finansijski iz Budžeta Grada Tuzle podržava Memorijalni centar, koji pored toga što je institucija koja baštini istinu o genocidu, ima misiju za prenošenje i očuvanje istine za buduće generacije kako se genocid ne bi zaboravio i kako se ovakav genocid nikada više i nikome na svijetu ne bi desio. Grad Tuzla i na druge načine podržava Srebrenicu i aktivnosti koje su vezane za obilježavanje genocida kao što podržavamo i Marš mira i neke druge manifestacije i nastojimo da očuvamo veoma čvrstu vezu sa predstavnicima Memorijalnog centra Srebrenica. Mi smo uz Memorijalni centar, mi smo uz istinu o ratnom zločinu o genocidu koji se desio u Srebrenici u uvijek ćemo  biti uz žrtve genocida i članove njihovih porodica.”

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Emir Suljagić zahvalio se gradonačelniku  Lugaviću i Gradskoj upravi Tuzle na dugogodišnjoj podršci i lojalnosti, te dodao:” Podrška Tuzle u sjeveroistočnom djelu Bosne je vitalna. Osvrnut ću se na samo jednu činjenicu iz 90-tih. Ovo što nas je živo, živo nas je zbog Tuzle. Da nije bilo Tuzle i da je Tuzla malo dalje, historija bi vjerovatno imala potpuno drugačiji tok kada je rječ o Bošnjacima. To je činjenica koja se mora priznati i koja mora biti upisana u historiju naše zemlje. Kad je ipak riječ o saradnji Gradske uprave i Memorijalnog centra Srebrenica mogu reći da je Grad Tuzla pionir u ovome. Ovo je proces koji je započeo krajem 2019. i nastavlja se. Počeo je sa gradonačelnikom Imamovićem i nastavlja sa gradonačelnikom Lugavićem, a novac koji dobijemo koristi se u svrhu rekonstrukcije, što se može i vidjeti jer  sada Memorijalni centar ima drugu orijentaciju. Opremljen je sa mnogim izložbama i mnogim sadržajima. Grad Tuzla je uvijek bio vitalni dio svega što se tamo radi i od Grada smo uvijek imali otvorenu podršku za sve što se radi u Memorijalnom centru. Učinićemo sve da svaki građanin Tuzle koji dođe u Srebrenicu da se osjeti ponosno što je dio njegovog poreza uloženo u Memorijalni centar te da to bude upamćeno zauvijek i za cijelu historiju.”

Memorijalni centar otvoren je 2003. godine, te zahtijeva određena ulaganja u održavanje, ali i širenje kapaciteta, kako bi se kontinuirano podizala svijest javnosti o činjenicama u vezi sa genocidom u Srebrenici. Radi se o mjestu od izuzetnog značaja za kulturu sjećanja svih građana Bosne i Hercegovine, mjestu koje čuva sjećanje na sve žrtve i koje će istinu o genocidu u Srebrenici sačuvati za buduće generacije, kako se tako nešto više nikada ne bi ponovilo.

Spread the love
Scroll to Top