Počela 14. mevludska manifestacija “Stazama Poslanika islama”

Mevludska manifestacija „Stazama Poslanika islama“ u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla započela je press konferencijom održanom u petak, 15. septembra 2023. godine.

Na održanoj konferenciji predstavljen je program i aktivnosti 14. po redu mevludske manifestacije „Stazama Poslanika islama“ povodom mjeseca rebiul-evvela u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur Husić ovom prilikom je istakao da će u džematima Mufijstva tuzlanskog, Behram-begovoj medresi i drugim ustanovama Islamske zajednice na ovom području biti realizovani brojni vjerski i kulturni programi kojima će se ukazati na ličnost Božijeg poslanika Muhammeda a.s. i poruku koju je ostavio čovječanstvu, a koja je danas izuzetno potrebna u vremenu izazova i realtivizma univerzalnih moralnih vrijednosti.

Dr. Husić je dodao da će se u 23 medžlisa na području Muftijstva tuzlanskog organizovati brojne mevludske svečanosti, predavanja, tribine, promocije, izložbe i drugi sadržaji primjereni ovoj aktivnosti.

Glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović je kazao da je, između ostalog, cilj manifestacije je da Poslanika a.s. i Objavu, koju mu je Allah dž.š. dostavio da je objasni svim ljudima, otkrijemo nanovo sebi i svima drugima, kao i ljepotu njegovog života i riječi.

Hafiz Huskanović je istakao da kroz sve prethodne godine trajanja ove Manifestacije, jedina želja je bila da učimo i govorimo o Poslaniku islama s ciljem da ga što više djelima oponašamo i da na njega ličimo. Upravo zbog toga, ovoj Manifestaciji dajemo posebno mjesto i svu našu pažnju. Jedna od poruka ove mevludske manifestacije sadržana je u ajetima „I čini drugima dobro, kao što je Allah tebi dobro učinio…“ (El-Kasas , 77), dodajući da se jačina i snaga vjere dokazuju u našem odnosima prema onima u našem okruženju, u porodici, komšiluku i prema svim živim bićima koja nas okružuju. Inspirisani pomenutim ajetom, u narednom periodu ćemo kroz različite aktivnosti činiti dobro koliko smo u prilici na našem području i šire, kazao je hafiz Huskanović.

O programu i aktivnostima manifestacije govorio je koordinator projekta Esmir-ef. Hasanović.

Manifestacija „Stazama Poslanika islama“ će kroz 17 različitih programa, koji obuhvataju više od stotinu i pedeset aktivnosti biti realizovana u narednih mjesec dana na području cijelog Medžlisa Tuzla. Neki od mevludskih sadržaja bit će realizirani u saradnji s ustanovama Islamske zajednice na ovom području, kao i s javnim ustanovama Tuzlanskog kantona, a sve to će biti popraćeno uz svesrdnu podršku Muftijstva tuzlansko, kazao je.

Mevlduska manifestacija će trajati do 15. oktobra 2023. godine. Program manifestacije možete pogledati OVDJE.

 

Izvor: Super TV/MIZ Tuzla

Spread the love
Scroll to Top