Pet udruženja traži od EUFOR-a i NATO-a zaštitu povratnika u RS-u

Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje “Žena Podrinja”, Udruženje porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba Kotor Varoš i Savez logoraša u BiH poslalo je u utorak pismo EUFOR-u i predstavnicima NATO saveza u kojem traže aktivniji angažman povratnika u Republici Srpskoj.

Udruženja poručuju da je vrijeme da se poduzmu koraci ka zaštiti povratnika u entitetu RS, nakon što je zabilježeno više fizičkih napada.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Nakon što su napadi na povratnike u entitet RS postali svakodnevnica i da MUP RS-a kao i tužilaštva u RS-u nemaju namjeru poduzimati bilo kakve radnje s ciljem sprečavanja i kažnjavanja počinioca, a u cilju zaštite povratnika koju su postali očita meta za iživljavanje, pozivamo još jednom EU snage i NATO snage, stacionirane u Bosni i Hercegovini, da zaštite Bošnjake”, navode u saopštenju.

U protivnom, poručuju njih će smatrati “odgovornim za eskalaciju nasilja”.

“Jasno i nedvosmisleno kažemo da takvo ponašanje nećemo više tolerisati po cijenu samoorganiziranja u svrhu zaštite naših povratnika”, zaključuje se u pismu.

Spread the love
Scroll to Top