Otvorena manifestacija „Dani jagodičastog voća BiH“ u Čeliću

U kompleksu „MM“ u Čeliću danas su zvanično započeli 27. Dani jagodičastog voća Bosne i Hercegovine. Manifestacija je prošle godine održana nakon 12 godina pauze, a Općina Čelić uprkos elementarnim nepogodama prošle, ali i ove godine smogla je snage da održi manifestaciju i da u gradu jagode raširenih ruku, kako to najbolje znaju, dočekaju sve goste.

Čelić je u junu prošle godine pogodilo katastrofalno nevrijeme, a poplave su pričinile štetu od oko 6 miliona maraka. Čelićani nisu pali na koljena nego su zasukali rukave i vrijedno radili. Imali su podršku i pomoć sa svih nivoa vlasti, pomoć i od susjednih općina u bh. entitetu RS, i prošlogodišnju nevolju uspjeli su prevazići. O tome svjedoči načelnik Općine Čelić Admir Hrustanović, koji napominje kako su zasadi jagoda ove godine veći nego lani.

„Ono čime se možemo pohvaliti je činjenica da smo za nekih 100 duluma ove godine povećali proizvodnju jagoda u poređenju sa prošlom godinom i to govori kakvi su građani, kakvi su poljoprivredni proizvođači Općine Čelić, da je to vrijedan narod i da 50 odsto građana živi od jagode govori kakav je interes održavanja ovakve manifestacije u Čeliću“, rekao je Hrustanović.

Neposredno prije otvaranja ovogodišnje manifestacije, koja će trajati do nedjelje 21. maja, Čelić je ponovo pogodilo jako nevrijeme. Opet je došlo do poplava, ali manifestacija nije otkazana. Načelnik Hrustanović je istakao kako je to urađeno jer Čelić miriše na jagode, jer 50 odsto građana živi od jagode i zbog toga što je Čelić najveći proizvođač jagode u Bosni i Hercegovini, ali gledano po glavni stanovnika i u Evropi.

„Nisam znao ovo što je rekao načelnik da je Čelić najveći proizvođač u Evropi, sigurno u Bosni i Hercegovini. Imamo ovdje sve nivoe vlasti i trebamo pomoći Općini Čelić, ona to ne može sama, da ovu infrastrukturu riješi da ne bi neka rječica, neki nabujali potok kao ove ili prošle godine, dovodio u pitanje ovu manifestaciju“, kazao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Do nedjelje održat će se stručna savjetovanja, kulturno, zabavni i sportski program, a manifestacija će u nedjelju biti zatvorena književnom večeri sa akademikom Abdulahom Sidranom. O važnosti poljoprivredne proizvodnje i ulaganju u njen razvoj govorio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK-a Fedahija Ahmetović.

„Ove godine budžet za poticaje i program poljoprivredne proizvodnje i ruralni razvoj iznosi 13 miliona KM. Ako to uporedimo sa 2019. godinom kada je budžet bio 4.6 miliona KM možemo konstatovati da je došlo do značajnog ulaganja poticanja poljoprivredne proizvodnje“, istakao je Ahmetović.

Čelićani su danas izložili svoj najbolji proizvod – jagodi, a Čelić je možda i jedini grad koji ima spomenik ovom slasnom voću.

Spread the love
Scroll to Top