Održana svečana akademija povodom manifestacije “Dani tuzlanskih jedinica”

 

 

U prisustvu velikog broja bivših generala, komandanata, boraca te predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Tuzle, Tuzlanskog kantona i Federacije Bosne i Hercegovine, danas je u Tuzli održana Svečana akademija na kojoj su evocirana sjećanja na herojski put i nastanak svih tuzlanskih jedinica koje su stale u odbranu Tuzle i Bosne i Hercegovine od agresije u odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992.- 1995. godina.

U ime domaćina prisutnima se obratio Nermin Marevac, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije koji se zahvalio prisutnim na dolasku te kazao kako je ponosan što pred sobom vidi veliki broj onih koji su branili, rukovodili odbranom i onih koji su donosili sudbonosne odluke za odbranu Tuzle i Bosne i Hercegovine od agresije.

Prigodan referat za ovu priliku pripremio je Edin Haračić- Klej, zlatni ljiljan Tuzle koji je između ostalog naglasio da je sloboda koju danas svi uživamo skupo plaćena životima hiljada patriota naše domovine te da nijedna generacija nema pravo na zaborav. Govoreći o tuzlanskim jedinicama iz tog perioda on je kazao kako je ponosan što je bio dio najčasnije Armije na svijetu. -S ove vremenske distance kada posmatramo šta nam se sve događalo u tom periodu skoro je pa teško povjerovati da smo se uspjeli odbraniti od takve vojne sile u to vrijeme, ali patriotizam je savladao svaku mržnju prema ovoj zemlji od strane naših neprijatelja koji je svjesno želio od Tuzle napraviti pokoreni grad. Danas sa ovog mjesta želimo poslati posebnu poruku mladima da znaju šta se događalo u tom vremenu odbrane Bosne i Hercegovine i da to ne smiju nikada zaboraviti, – kazao je ovom prilikom Enver Šehović, jedan od komandanata tuzlanskih jedinica i živi sudionik tog vremena.

-U vrijeme kada obilježavamo značajan datum tuzlanskih jedinica ne možemo a da ne iskažemo ljudski respekt prema najhrabrijim sinovima Tuzle koji su u dramatičnom vremenu bili pod komandom MUP-a i institucija odbrane grada, a mi danas baštinimo nešto što je svijetlo sa aspekta institucionalnog organizovanja, jedinstva vlasti i naroda i odbrane ljudskih i civilizacijskih vrijednosti i odluka referenduma o nezavisnosti naše zemlje. Ponosan sam na multietničnost, jedinstvo i herojski otpor Tuzle agresiji a preko 4 000 policajaca je u to vrijeme bila okosnica stvaranja odbrambenih mehanizama tuzlanskih jedinica – kazao je u izjavi za medije Mehmed Meša Bajrić, tadašnji načelnik CJB Tuzla.

On je još kazao kako je prava šteta što tuzlanski model politike odbrane Bosne i Hercegovine nije dobio valorizaciju na širem bh. prostoru.

Prisutnima su se na Svečanoj akademiji još obratili i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla Nataša Perić, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, federalni zastupnik Fahrudin Skopljak, državni parlamentarac Jasmin Imamović, ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić, a na samom kraju i umirovljeni generali Anđelko Makar i Refik Lendo.

Svečanu akademiju su svakako uljepšali i učenici Srednje muzičke škole Čestmir Mirko Dušek iz Tuzle, Nadina Bećić na violini u klasi profesorice Maide Habibović i Armin Džafić, harmonika u klasi profesora Almira Spahića.

Nakon svečane akademije svi prisutni imali su priliku pogledati bogatu izložbu fotografija, dokumenata i druge arhivske građe koju su pripremili Muzej istočne Bosne i 2. pješadijski (rendžerski) puk OS BiH.

 

Centralna manifestacije obilježavanja Dana tuzlanskih jedinica planirana je za utorak 16. maja u 10,00 sati na spomen kompleksu na Slanoj Banji nakon čega će biti održan i veliki skup i druženje na Panonskim jezerima u Tuzli, za kada je predviđen i veliki defile branioca Tuzle sa ratnim zastavama, nakon čega nas očekuje i bogat kulturno zabavni program.

Spread the love
Scroll to Top