Održana prva manifestacija “Čari bosanskog lonca”

Udruženje žena “Poljičke” iz Poljica organizovalo manifestaciju “Čari bosanskog lonca”. Učešće uzelo 19 udruženja.

Pored pripreme bosanskog lonca, učesnice su u Planinarskom domu „Svatovac“ uživale uz pjesmu i bosansko narodno kolo.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Cilj ove manifestacije je druženje. Učesnice su došle iz udruženja iz Banovića, Gračanice, Puračića, Suhe, imamo danas ovdje tri udruženja iz Zenice, te iz mnogo drugih mjesta. Ovo je prva i veoma uspješna manifestacija, te želimo da nastavimo sa ovakvim događajima“, rekla je predsjednica udruženja žena „Poljičke“ Advija Murselović.

S obzirom da je ovaj događaj takmičarskog karaktera, pripremu bosanskog lonca je pratio tročlani žiri. Stručni žiri je ocjenjivao kvalitet specijaliteta spremanih u izuzetno prirodnom ambijentu.

„Dijeili smo neke savjete koji bi pomogli učesnicama prilikom pripreme lonca. Pitali smo i za tajne sastojke, međutim neke od njih to nisu željele podijeliti sa nama. Teško nam je bilo odrediti pobjednika, jer su se učesnice veoma dobro pripremile i pokazale da znaju izvrsno kuhati bosanski lonac“, kazao je jedan od članova žirija Sabrija Fajić.


Podršku ovoj manifestaciji dale su institucije i pojedinci, a između ostalih i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona.

„Članice udruženja rade na očuvanju naše tradicije i tradicionalnih manifestacija u našoj državi, te daju značajan doprinos u promociji turizma. U prethodnom periodu iz mog ureda usvojen je nacrt “Strategija razvoja turizma”, te se naglasak stavlja na ruralni, vjerski i planinarski turizam. Nadam se da će biti više ovakvih sadržaja i da ćemo do naredne godine ovakve skupove imati kao manifestacije od značaja za Tuzlanski kanton“, rekao je za Super TV ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Denis Bećirović.


Iako je svim članicama u prvom planu bilo druženje ipak su se nadale pobjedi i nagradama koje su obezbijedile žene udruženja „Poljičke“. Nakon odluke žirija na samom kraju manifestacije „Čari bosanskog lonca“ proglašene su pobjednice.


Dobitnici trećeg mjesta su Lukavački sajam turizma i ekologije „LIST“, te udruženje žena „Sretna žena“ iz Banovića.


Drugoplasirane  su članice udruženja žena „Gorica“ Zenica i udruženje „Tragom tradicije“ iz Gračanice.


Prvoplasirane su žene udruženja „Zlatne ruke“ iz Babića kod Gračanice.

Ovo je njihov prvi takmičarski uspjeh s obzirom da su tek novoformirano udruženje. Reportažu ove manifestacije pogledajte u emisiji „Vikend je“ koja se emituje u nedjelju od 18.00 sati na Super TV.

Spread the love
Scroll to Top