Odluke sa 24. redovne sjednice Vlade Tuzlanskog kantona

Utvrđen prijedlog izmjena Zakona o policijskim službenicima TK

Na danas održanoj sjednici Vlada je utvrdila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona. Prijedlog izmjena i dopuna ovog Zakona rezultat je i javne rasprave koja je trajala 60 dana, a u koju su se uključile sve relevantne institucije i grupacije.

Osim postojećih sredstava sile, kao dodatno sredstvo uvršteni su sprej sa nadražujućom materijom i sredstva za nasilno otvaranje i ulazak u prostorije, čime se policijskim službenicima omogućava da primjenom policijskih ovlaštenja u zakonskim okvirima upotrijebe i ovu vrstu sile, ukoliko se procijeni da se sa istom može ostvariti zakoniti cilj.

Na danas održanoj sjednici Vlada je donijela Program o finansiranju projekata nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu u 2023. godini.
Ovim dokumentom izvršena je raspodjela ukupno 2 miliona KM. Od ovog iznosa za finansiranje projekata u Teočaku odobreno je 606.060,61 KM, Sapni 505.050,51 KM, Čeliću 464.646,46 KM, Kladnju 262.626,26 KM i Doboj Istoku 161.616,16 KM.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Među ostalim odlukama koje je Vlada danas prihvatila našle su se i Mišljenje Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice na prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina, odluke o izmjenama i dopunama Plana robnih rezervi TK za
period 2020 – 2024. godina, kao i Plana robnih rezervi TK za 2023. godinu, iznos novčane pomoći za djecu oboljelu od celijakije, TBC, leukemije, karcinoma i šećerne bolesti iznositi 71,00 KM mjesečno.

Također danas je Vlada odobrila obnovu Ugovora o koncesiji za zahvatanje vode iz vlastitog
izvora vodosnabdijevanja – bunara, zaključenog između Ministarstva poljoprivrede, šumartsva i vodoprivrede, kao koncesora i privrednog društva „Gakom“ d.o.o. Gračanica, Vlada je dala saglasnost na Odluku Kantonalnog štaba civilne zaštite da se za hitne intervencije usljed djelovanja prirodne nesreće uzrokovane olujnim nevremenom, jakim vjetrom i ledom u 2023. godini, Gradu Lukavac dodijeli jednokratna novčana pomoć u iznosu od 20.000 KM.

Vlada je odobrila 3.000,00 KM Udruženju za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja „Djetelina“ na ime troškova organizacije manifestacije „Međunarodni dan osoba treće životne dobi“, 2.000,00 KM Udruženju građana Nova ženska inicijativa na ime troškova organizacije i realizacije projekta „Maloljetnička trudnoća“, te 3.000,00 KM Udruženju žena Tuzla na ime troškova organizacije i realizacije manifestacije „Roze oktobar 2023“.

Na današnjoj sjednici Vlada je podržala donošenje Programa vršenja profesionalnog osposobljavanja – rad u radionicama polaznika sa lakim intelektulanim teškoćama i kombinovanim smetnjama u Javnoj ustanovi Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoj Tuzla.

Imenovana je i  Komisija za provođenje postupka po javnom pozivu za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice Mediji za 2023. godinu, te niz drugih odluka.

Spread the love
Scroll to Top