Obilježen prvi školski dan u JU OŠ „Mejdan“

Svečanom prijemu 20 prvačića na početku nove školske godine u JU OŠ „Mejdan“ Tuzla prisustvovali su danas ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović i direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Nikola Čiča.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
Čestitavši svim učenicima, njihovim roditeljima i zaposlenicima u školama početak nove školske godine ministar Omerović je kazao da je na području TK ove godine ukupno 3600 prvačića.
„Svjesni smo svih izazova koji su pred nama, svega što je iza nas. Neophodno je da svi zajedno radimo, da uključimo roditelje, da uključimo cijelu zajednicu kako bismo postigli bolje rezultate u ovoj školskoj godini“, istaknuo je ministar Omerović.

Za 34 hiljade učenika u osnovnim i oko 13000 u srednjim školama prvo zvono danas je označilo početak školske godine. Nastava je počela u svim školama na području TK a u obrazovni proces je uključeno 7000 uposlenih.
Prema riječima direktora Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Nikole Čiče svake godine primijetimo da je broj učenika manji u osnovnim školama, naročito prilikom upisa prvačića.

„Mi to pratimo od prvog do 9 razreda i tu vidimo malo veće padove. Gubimo 250-300 učenika tokom tih 9 godina. To još uvijek nije drastično. Ovih zadnjih 2-3 godine prilično se stabiliziralo stanje“, kazao je direktor Čiča izrazivši nadu da će se demografska situacija poboljšati zahvaljujući mjerama koje su poduzele ne samo obrazovne institucije i Vlada TK nego i šira društvena zajednica.

Da je svaka nova školska godina novi izazov i za prosvjetne radnike kazao je direktor škole OŠ „Mejdan“ Dževad Mehić.
„U toku školskog raspusta škole su zajedno sa Ministarstvom, sa Vladom TK počele provoditi mjere koje je interresorna skupina predložila tako da očekujemo da će situacija u ovoj školskoj godini po pitanju sigurnosti biti puno bolja. Škole će učiniti sve ono što treba da urade, pojačanu edukaciju, rad sa djecom kao i rad sa roditeljima. Kada govorim o mojoj školi očekujem da će biti sve u redu a nadam se i u svim drugim“ rekao je direktor Mehić.

Spread the love
Scroll to Top