Obilježen Dan oslobođenja Vijenca u Jaruškama

 

 

11. maj 1994. godine od velike je važnosti za mještane Gornjih Jarušaka i Gornje Orahovice. Tog dana borci ARBiH uspjeli su osloboditi Vijenac i nastaviti sa napredovanjem u dubinu teritorije seperatističkih snaga, što je značilo i oslobađanje navedenih naselja iz kojih su Bošnjaci bili protjerani na samom početku rata. Prilikom oslobađanja vijenca pripadnici ARBiH uspjeli su zaplijeniti značajnu količinu naoružanja koju su kasnije uspješno koristili prilikom prodora prema Ozrenu. Zaplijenjeno je: 2 tenka T-34, s velikim količinama zrna za njih, 4 minobacača 82 mm, 2 minobacača 120 mm, 4 topa 76 mm(zis-ovi), 2 topa 40 mm (boforsi), 4 BsT-a, PAT 20/1 mm, broving 12,7 mm, dosta protivoklopnih sredstava i pješadijskog naoružanja i municije. Također značajan broj separatista je tom prilikom izbačeno iz stroja ili je zarobljeno.

 

Prilikom akcije oslobađanja komanda je insistirala na poštivanju Ženevske konvencije, te je od vojske tražila časno ponašanje u borbi.

 

 

MZ Gornje Jaruške jedna je od najmanjih mjesnih zajednica na području Grada Lukavac, međutim u ovoj odlučujućoj bitci dala je 18 šehida i 7 zlatnih ljiljana.

 

 

 

I ove godine uz prigodan program i polaganje cvijeća na spome obilježje ” Sedam zlatnih ljiljana” obilježen je Dan oslobođenja. Također je otkriveno novo spomen obilježje posvećeno svim poginulim borcima ARBiH prilikom oslobađanja Vjenca.

 

 

 

 

 

Spread the love
Scroll to Top