Narodna skupština RS-a usvojila zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u utorak je na osmoj posebnoj sjednici po hitnom postupku usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Narodna skupština je usvojila zaključak u vezi sa Zakonom o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine – po hitnom postupku – prijedlog predsjednika tog bosanskohercegovačkog entiteta Milorada Dodika, narodnih poslanika i Vlade Republike Srpske, koji su predložili klubovi poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i poslaničkih grupa SPS i DNS.

Naime, predloženi zakon ima zaključak kojim su detaljnije objasnili šta se tačno podrazumijeva usvojenim predloženim izmjenama:

“Narodna skupština RS-a zahtjeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane Evropske unije prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija, i da se u okviru te reforme usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH. Pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a. Narodna skupština RS-a traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU-a dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe”, navodi se u prvom zaključku.

minhen kairo umra dec 2023 web
Banner Zux-4 Kalesija
1logo
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

U drugom zaključku Narodna skupština RS-a zadužuje Vladu tog entiteta da joj “podnese Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim će biti propisano posebno krivično djelo postupanja suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.”

U trećem zaključku se navodi da će “prema institucijama i organima RS-a koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Narodna skupština RS-a donijeti zakone ili druge odgovarajuće pravne akte o preduzimanju mjera i radnji prema tim institucijama i organima, uključujući i mjere njihovog ukidanja”.

Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske“.

Spread the love
Scroll to Top