Narod BiH ne zaboravlja Siriju: MDD “Merhamet” i Rijaset Islamske zajednice u saradnji s turskim IHH-om provode veliki graditeljski projekt

MDD “Merhamet“ u saradnji sa Rijasetom Islamske zajednice u BiH i turskom humanitarnom organizacijom IHH gradi dvije škole, 42 kuće i džamiju u razornim zemljotresima devastiranim i ratom opustošenim mjestima na sjeveru Sirije.

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet“ provodi veliki projekt izgradnje škola, kuća i džamije u razornim zemljotresima pogođenim regijama na sjeveru Sirije, a projekt provodi u saradnji sa Rijasetom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i turskom humanitarnom fondacijom IHH.

Razorni zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je 6. Februara ove godine južne dijelove Turkiye i sjeverne regije Sirije u kojima su živote izgubile desetine hiljada ljudi i devastirani cijeli gradovi i naselja.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Snažne državne institucije i zapažena međunarodna pomoć pritekli su u pomoć ugroženom stanovništvu na jugu Turkiye, ali značajnija pomoć je izostala na sjeveru odveć ratom razorene Sirije.

Ratnim golgotama i apokaliptičnim posljedicama zemljotresa pogođenom narodu Sirije pomoć stiže u vidu velikog infrastrukturnog projekta vrijednog više od 2,5 miliona konvertibilnih maraka, kojeg provode “Merhamet“, Islamska zajednica u BiH i turski IHH.

Projektom se u mjestu Soran kod Azaza grade škola i džamija, dok se u mjestu Jinderesu kod Afrina gradi škola, a u Idlibu 42 stambene kuće na površini od oko 25 dunuma.

Novoizgrađene škole sa po šest učionica će pohađati 720 djece, a džamija će biti kapaciteta od 500 osoba. Ukupno 42 dvosobne kuće od po 116,5 metara kvadratnih će biti izgrađene u mjestu Meshed Ruhin u Idlibu.

Svečanom polaganju temeljaca i početku radova na realizaciji ovog značajnog humanitarnog projekta u sirijskim naseljima prisustvovale su i delegacije ustanova koje provode projekt.

Predsjednik HO “Merhameta“ Kenan Vrbanjac za AA je kazao da je ova organizacija i ranije izlazila izvan granica BiH i provodila slične projekte izgradnje škola i drugih objekata nakon zemljotresa u Pakistanu, Iranu i drugdje, a da je i ovaj projekt na sjeveru Sirije još jedan iskorak i potvrda da je “Merhamet“ spreman pomoći ljudima u potrebi ma gdje oni bili.

Ističući da je ovo nastavak uspješne saradnje sa turskom fondacijom IHH i Rijasetom Islamske zajednice u BiH, Vrbanjac se zahvalio svim uključenim u projekt, uključujući i Grad Visoko i Općinu Jajce.

“Posebno smo zahvalni Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa reisul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem na čelu. Zahvalni smo im na ukazanom povjerenju i izvještavat ćemo javnost o toku realizacije projekta“, kazao je Vrbanjac.

On je kazao da je u proteklom periodu provedeno opsežno ispitivanje tla za gradnju objekata i prikupljene sve potrebne dozvole i saglasnosti za gradnju kako bi konačni korisnici dobili trajno rješenje.

“Projekt izgradnje ovih infrastrukturnih objekata bi trebao biti završen za pet mjeseci. Još jednom zahvaljujemo narodu Bosne i Hercegovine, Bošnjacima koji su još jednom pokazali da imaju veliko srce i da su uvijek spremni pružiti ruku pomoći ljudima u potrebi“, zaključio je Vrbanjac.

Spread the love
Scroll to Top