Mostarski sastanak koalicionih partnera u BiH u ”dobroj atmosferi, ali bez konkretnih rješenja”

Čelnici domaćina HDZ-a BiH, “Trojke“ (SDP BiH, NS i NiP) i SNSD-a sastali su se u Mostaru, a razgovarano je o više otvorenih pitanja i aktualnim temama u Bosni i Hercegovini.

Okončan je sastanak delegacija stranaka i koalicija koje čine vlast na nivou Bosne i Hercegovine. Čelnici domaćina HDZ-a BiH, “Trojke“ (SDP BiH, NS i NiP) i SNSD-a sastali su se u Mostaru, a razgovarano je o više otvorenih pitanja i aktualnim temama u zemlji. Jedna od tema, kako je naveo Dragan Čović, bili su kadrovski problemi.

“Bez gospodina Konakovića imali smo raspravu o vanjskim poslovima, nastupa naših predstavnika u institucijama u svijetu. Jedan ili drugi bošnjački član Predsjedništva u Ujedinjenim narodima predstavlja sebe i duboko vrijeđa institucije Bosne i Hercegovine i tako krši Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Želimo to urediti izmjenama Zakona koji je u proceduri u Parlamentu, na način da niko ne može iznositi svoja stajališta u ime Bosne i Hercegovine“, izjavio je Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Pohvalio je atmosferu na sastanku, kazavši da je on protekao u dobroj atmosferi.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Rekli jedni drugima šta ne ide. Mislim da smo oko svakog zakona napravili korak unaprijed. Ako neke stvari usaglasimo, a meni se čini da će tako biti, možemo rješavati zakone koje su u jednoj fazi u parlamentarnoj proceduri. U naredne dvije sedmice sve komisije moraju sjesti i raditi. Trebat ćemo još sjesti dva, tri puta. Uvjeravam vas da ćemo dobiti kandidatski status“, optimistično je najavio Čović.

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH), pohvalio je nivo spremnosti za razgovor i kompromis. Vjeruje da samo u takvom ozračju Bosna i Hercegovina može prema naprijed.

“Često me prozivaju zbog priče o kompromisu, a smatram da se najlakše posvađati i tražiti ono što će nas dijeliti i udaljavati. Danas smo svi bili spremni tražiti rješenja. Napravili smo određene iskorake i primakli se rješenjima, iako postoje različiti pogledi na probleme. Želja nam je da pokušamo ispuniti što je moguće više uslova na putu ka Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina bi u tom slučaju imala priliku više participirati pretpristupnim fondovima. Nije u pitanje takmičenje reprezentacija, smatram da bi, ko god da od nas trojice izgubi, izgubila i Bosna i Hercegovina. Svaki pedalj naprijed je u interesu građana. Ako uspijemo zadržati atmosferu i okupiti se oko svih ovih stvari i prihvatimo da je ustupak pobjeda zajedništva, a ne kapitulacija, možemo reći da politika koju vodimo i ono što radimo daje rezultat. Nadam se da do svađa neće dolaziti“, naveo je Nikšić.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, bio je iskreniji od Čovića i Nikšića, kazavši da ništa konkretno ni danas nije dogovoreno, ali i da pomaci ipak postoje.

”Ništa nismo napravili da može na odlučivanje. Paket koji smo napravili je na bazi 14 prioriteta. Navedeni su svi ranije zakoni, proveli smo ih već pet, šest, s tim što smo nešto radili vezano za Berlinski proces. Poredali smo zakone. Jedan od problema o kojem smo govorili je rad CIK-a BiH. CIK je sumnjivo izabran i ne u skladu sa zakonom. Zakon se mora promijeniti i radimo na tom pitanju. Očekuju nas teška pitanja izborne reforme. Razgovaramo i o izmjenama i omogućimo preduslove za formiranje CIK-a. Što se tiče Suda BiH, godinama smo upozoravali na činjenicu da je formiran nelegalnim odlukama visokog predstavnika. Trebamo pristupiti novom odlučivanju o tome. Imamo dogovor da treba da se na nivou Suda BiH formira Apelaciono vijeće. Smatramo da sjedište tog Vijeća treba biti u Banjoj Luci. Bošnjačka strana se s tim ne slaže. Što se tiče Ustavnog suda, mi smo dostavili prijedloge za radnu grupu, te još uvijek čekamo prijedloge bošnjačkih predstavnika. Trebamo održati atmosferu razgovora“, izjavio je Dodik.

Ovog puta je i on pohvalio atmosferu na sastancima. Prije tri mjeseca je upravo lider SNSD-a na istom sastanku psovao genocid i priredio skandal.

“Imamo obećavajuću atmosferu. Svi smo spremni reći sve, i ići dalje, a ne betonirati. Moramo isporučiti rezultate. Mijenjati ponašanje na nivou Bosne i Hercegovine… Ne prihvatamo da neko u UN-u iznosi samo svoje stavove. To je rušenje Bosne i Hercegovine. Nećemo više da gledamo tu vrstu priče. Jučer smo imali nemile događaje na Kosovu. Da bi neko u ime Bosne i Hercegovine iznio stav o tome, onda to treba da se usaglasi. To s naše strane nije teroristički akt. Ako se ne možemo usaglasiti, onda makar šutimo o tome. Krećemo se ka tome da riješimo ova pitanja. Jeste teško za Bošnjake da riješimo pitanje Ustavnog suda, ali ćemo morati“, poručio je Dodik.

Spread the love
Scroll to Top