Ministri Helez i Dizdar posjetili povratnike u općinama Jajce, Donji Vakuf i Bugojno

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, zajedno s federalnim ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Nerinom Dizdarom, posjetio je u utorak općine Jajce, Donji Vakuf i Bugojno.

Tom prilikom je razmatrao mogućnosti infrastrukturne pomoći tamošnjim povratnicima, u okviru koje se razgovaralo o načinima i modelitetima realizacije različitih projekata.

Bajramska_akademija_Bec_TV (1)
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Gosti su se u Jajcu prvo sastali s načelnikom Općine Jajce Edinom Hozanom, koji je predstavio najurgentnije infrastrukturne potrebe na teritoriju ove općine.

Nakon Jajca, izaslanstvo na čelu s ministrima Helezom i Dizdarom posjetilo je osnovnu školu u povratničkom mjestu Vinac kod Jajca. Ondje je direktorica škole Asima Agić predstavila projekt obnove školske infrastrukture. U obližnjem selu Torlakovac, kod Donjeg Vakufa, izaslanstvo je posjetilo povratnike koji su istaknuli nužnost moderniziranja putne komunikacije. Gosti su razgovarali i s načelnikom Općine Donji Vakuf Husom Sučićem.

“Povratnička mjesta poput ovih koje danas posjećujmo predstavljaju dušu naše države. Naša je dužnost da im pomognemo i učinimo sve da im se olakša život i omogući kakav takav daljnji razvoj” rekao je Helez.

On je dodao i da će se razmotriti svaka mogućnost da u realizaciji ovih infrastrukturnih projekata pomoć iskažu i Oružane snage Bosne i Hercegovine, u okvirima svojih kapaciteta i zakonskih zadaća.

“Nama je cilj zadržati ljude i stvoriti im perspektivu za ostanak. U narednom periodu namjeravam na teren dovesti i međunarodne predstavnike, kako bismo i njih animirali da jače pomognu infrastrukturne projekte. A sigurnost građana uvijek nam je na prvom mjestu”, rekao je Helez.

Tijekom poslijepodneva ministri Helez i Dizdar su posjetili i Bugojno, gdje su razgovarali s općinskim načelnikom Hasanom Ajkunićem o održivom povratku.

Izaslanstvo je potom obišlo naselja Vesela i Voznik, gdje je razgovarano o mogućnostima asfaltiranja puteva, te naselje Donjići, gdje je nužno realizirati projekt kanalizacijske povezanosti ovog naselja, objavilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Spread the love
Scroll to Top