Medicinari u Hercegovačko-neretvanskom kantonu stupaju u generalni štrajk

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), u Bosni i Hercegovini, 2. novembra će, ako se do tada ništa značajno ne promijeni po pitanju zahtjeva prema Vladi, stupiti u generalni štrajk. Poručeno je to sa konferencije za medije, koju su predstavnici sindikata medicinara simbolično organizovali ispred zgrade Vlade HNK-a.

“Oko četiri hiljade zdravstvenih radnika će 2. novembra u osam sati stupiti u generalni štrajk. Četiri dana poslije ćemo organizovati veliku protestnu šetnju. Malo smo zakasnili zbog komplikovane i obilne zakonske procedure, koju smo, za razliku od Vlade, morali poštovati. Nikakvog kontakta sa premijerom, ministrom finansija, ni bilo kim drugim iz Vlade nismo imali, i neka ih je sram, ne samo zato što to čine zdravstvenim radnicima, već i što zanemaruju građane ovog kantona“, poručio je Ivica Anić, predsjednik Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Zahtjevi sindikata su jasni – traže povećanje prihoda u skladu sa povećanjem troškova života.

“To je ravnomjerno povećanje prihoda u skladu sa povećanjem iznosa potrošačke korpe. Da Vlada radi svoj posao, davno bi nam to, sama do sebe ponudila“, rekao je Anić.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković kazao je kako pregovarači spremno čekaju poziv iz Vlade, eventualno i iz novog saziva koji se nazire u ovom kantonu.

“Želimo da nas odmah pozovu kako bismo što prije dogovorili kolektivni ugovor. Nevenko Herceg i Goran Opsenica se nisu udostojili pet mjeseci pozvati nas i oni su jedini i isključivi krivci za štrajk. Moraju reagovati odmah, kako bi se spriječila katastrofa i kolaps zdravstvenog sistema“, istakao je Vuković.

Novu vlast i time lakši put do ispunjenja zahtjeva priželjkuju i u Skupštini Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a.

“Očekujemo skoro formiranje nove Vlade i nadam se da će makar oni imati sluha za zdravstvene radnike i njihove probleme“, kazala je kratko predsjednica Skupštine Ana Mišić.

Ismet Kodro, predsjednik Sindikata zaposlenih u Kantonalnoj bolnici “Doktor Safet Mujić“ u Mostaru, pozvao je građane na strpljenje i razumijevanje, navodeći i kako niko kome to bude potrebno neće ostati bez zdravstvene pomoći.

“Korisnici usluga, građani, moraju imati razumijevanja. Sve smo učinili da do štrajka ne dođe, ali se Vlada jednostavno prema nama odnosila na način da smo se morali odlučiti za ovaj nepopularan korak. Svi koji budu životno i po bilo kojoj osnovi zdravstveno ugroženi će biti primljeni i pregledani. Specijalističke ambulante i konsultativni pregledi će biti isključeni. Sva odgovornost je na Vladi“, izjavio je Kodro.

Novi saziv Vlade HNK-a će činiti kadrovi Hrvatske demokratske zajednice BiH, Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije BiH.

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top