Lajčak I Eskobar predložili Kurtiju rješenje krize na sjeveru Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti sastao se u ponedjeljak sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i posebnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Bajramska_akademija_Bec_TV (1)
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Specijalni predstavnik Lajčak je nakon sastanka koji je trajao više od dva sata kazao da njihova posjeta ima za cilj da pomognu u pronalaženju rešenja za krizu na sjeveru Kosova, te da je razgovor sa premijerom Kurtijem bio dug, iskren i težak.

Lajčak je istakao da je zajedno sa Eskobarom predložio tri tacke za rješenje krize na sjeveru Kosova.

„Predložili smo tri elementa u tom kontekstu. Prvi, deeskalacija situacije na terenu na sjeveru, drugi, brzi novi izbori na sjeveru i treći, povratak dijalogu i procesu normalizacije. Bio je to dug, iskren i težak sastanak sa premijerom o ovim pitanjima“, naglasio je Lajčak.

Američki izaslanik Eskobar rekao je da među međunarodnim partnerima postoji jedinstvo u zahtjevima koji su kosovskoj strani postavljeni posljjednjih dana.

„Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, NATO i svaki prijatelj Kosova postavili su iste identične zahtjeve. Tako da se nadamo da će oni biti saslušani “, rekao je Eskobar.

On je kazao da su SAD najveći pobornici bezbjednosti, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.

Eskobar je osudio napad nasilnih srpskih demonstranata na vojnike KFOR-a u Zvečanu.

Lajčak i Eskobar će u utorak u Prištini nastaviti sastanke, a potom će produžiti za Beograd.

Spread the love
Scroll to Top