Koordinacija boračkih saveza TK: Tražimo od Kajganića da vrati predmete pod okrilje državnog tužilaštva

Danas je u prostorijama Saveza RVI TK održana press konferencija za medije, a u povodu novonastale situacije po pitanju prebacivanja velikog broja predmeta optuženih Bošnjaka, uglavnom onih koji žive u Podrinju, u nadležnost Okružnog suda u Bijeljini.

ELKIRAM BANER 1
ELKIRAM BANER 2
etno kuhar najava web baner
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Na press konferenciji medijima su se obratili predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK Edin Hadžimuhamedović, predsjednica porodica šehida i poginulih boraca Srebrenice Kadefa Muhić, predsjednik Skupštine saveza RVI TK Rasim Islamović, te resorna ministrica za boračka pitanja Vlade TK Senada Dizdarević.

Nakon svega izrečenog doneseno je i nekoliko zaključaka i zajedničko saopćenje za javnost. Koordinacija boračkih saveza Tuzlanskog kantona i boračke organizacije iz Podrinja najoštrije osuđuju pravno nasilje koje se vrši nad bivšim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine i koji prolaze kroz agonije ponovnih saslušanja za navodne ratne zločine. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 2018. godine prebacilo mnogo predmeta u istragama ratnih zločina, koje su navodno počinili Bošnjaci, na nivo Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini. Neke od istraga datiraju iz 2010. godine, a osumnjičene niko nije obavijestio da se protiv njih vodi bilo kakva istraga, te ih sada Okružno tužilaštvo Bijeljina poziva i ispituje kao osumnjičene. Podsjećamo da su ranije upravo zbog osjetljivosti ovakvih predmeta, te činjenice da bivši borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, posebno oni koji su preživjeli genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici 11. jula 1995. godine, nemaju povjerenja u rad pravosudnih institucija iz genocidom nastalog entiteta RS, vođeni u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu ove činjenice, dovedena je u pitanje pravna sigurnost bivših boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su 1992. godine časno branili svoju domovinu od vojnika Vojske RS-a.

Dalje, ukoliko sudovi u genocidom nastalom entitetu RS, osude nekog borca Armije Republike Bosne i Hercegovine u predmetima navodnih ratnih zločina, i ukoliko bi njihovi advokati sumnjali u pravičnost takvih postupaka, te tražili očitovanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, na koji način bi Ustavni sud mogao reagovati, jer se u entitetu RS ne poštuju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a izvršna i zakonodavna vlast entiteta RS konstantno šalje poruke koje negiraju državu Bosnu i Hercegovinu.

Zbog toga Koordinacija boračkih saveza TK i boračke organizacije iz Podrinja, kao i na nedavno održanom protestu ispred Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog podizanja optužnice protiv 13 boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Goražda, ukazuju na nepoštivanje rezolucije UN-a kojom je pokrenuto osnivanje Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na nepoštivanje haškog naslijeđa, te na činjenicu da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, svoj posao prepušta tužilaštvima u entitetu RS. Tražimo od glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Milanka Kajganića da vrati predmete za navodne ratne zločine pod okrilje državnog tužilaštva, te da bude svjestan agonije kroz koju prolaze oni koji su tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu svojim životima čuvali suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine.

Spread the love
Scroll to Top