Konaković se susreo sa Hadjom Lahbib: Belgija otvara ambasadu u BiH

 

Kraljevina Belgija odlučila je ponovo otvoriti Ambasadu u Bosni i Hercegovini, objavljeno je na konferenciji za novinare nakon sastanka ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića sa ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadjom Lahbib u Sarajevu.

Konaković je rekao da je to konkretan znak jačanja odnosa BiH i Belgije i dodao:

“Za nas je to jedna lijepa, fenomenalna vijest.”

Konaković i Lahbib, nakon današnjeg sastanka potpisali su Memorandum o razumijevanju i saradnji između Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH i Federalne javne službe za vanjske poslove, vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Kraljevine Belgije.

Konaković je rekao je da su konstatovani dobri odnosi između dvije zemlje, kao i da se zahvalio na kontinuiranoj podršci evropskom putu BiH.

“Sretan sam zbog potpisa Memoranduma o razumijevanju i saradnji jer u administrativnom, tehničkom, ali i suštinskom smislu članovi MVP Belgije, uposlenici mogu biti od velike i značajne pomoći na putu koji za BiH veoma težak i izazovan i zahtijeva jako puno reformi u svim poljima i svim nivoima vlasti”, rekao je Konaković.

Prema njegovim riječima u prošloj godini za više od 70 procenata povećana je robna razmjena, a tržište Belgije postalo je sigurno i izvjesno za važne grane bh. industrije, kao što su obrada metala i još neke.

Dodao je da su zahvalili i na prisustvu u EUFOR ALTHEA misiji.

“Za nas je ta simbolika veoma važna. EUFOR je veoma važan za stabilnost BiH, jer bez političke stabilnosti i sigurnosti ovog dijela svijeta i Evrope, nema investicija, nema turista, nema nikakve perspektive i zbog toga uglavnom ljudi iz BiH odlaze”, rekao je on.

Konaković je naglasio da se zahvalio i za podršku Belgije borbi protiv korupcije.

“Belgija je jedna od zemalja koje su vlasnice Sky aplikacije. Belgija, Francuska i Holandija su vlasnice Sky aplikacije, a dozvolili su EUROPOL-u i drugim agencijama uvid i korištenje informacija koje su pokrenule lavinu u borbi protiv korupcije koju gledate ovih dana vrlo konkretno i u BiH”, naglasio je on.

Spread the love
Scroll to Top