Komesar UN-a Grandi uputio jasnu poruku Vijeću sigurnosti: Svijet čeka da poduzmete akciju

Visoki komesar Ujedinjenih nacija (UN) za izbjeglice Filippo Grandi izjavio je da Vijeće sigurnosti UN-a treba da prevaziđe svoje razlike i da se dogovori o humanitarnom prekidu vatre u Gazi, dodajući da svijet čeka da taj UN-ov organ poduzme potrebne mjere, javlja Anadolu.

Grandi je održao izlaganje na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o temi izbjeglica.

Resorni UN-ov komesar kazao je da u svijetu trenutno ima 114 miliona izbjeglica i raseljenih lica, te je istakao da je to važan znak nereda u svijetu.

Grandi je naveo da je prisilno raseljavanje i rezultat neodržavanja sigurnosti i mira.

“Događaji u posljednje tri sedmice pokazuju da nepoštivanje osnovnih pravila ratovanja i međunarodnog humanitarnog prava više nije izuzetak, već općenito ponašanje“, rekao je Grandi, ističući da su civili ubijeni u neviđenom broju.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

On je kazao da više od dva miliona stanovnika u Gazi, od čega su polovina djeca, žive pravi pakao na Zemlji.

“Humanitarni prekid vatre će barem zaustaviti ovu spiralu smrti. Nadam se da ćete iskoristiti svoj autoritet da to postignete prevazilaženjem razlika. Svijet čeka da preduzmete akciju“, poručio je Grandi.

Navodeći da je izraelsko-palestinsko pitanje u više navrata i svjesno zanemarivano, Grandi je rekao 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a da njihove odluke utiču na sve.

“Odluke koje ćete donijeti, ili ih nećete donijeti, uticaće na sve nas, uključujući i buduće generacije. Zbog vaša podijeljenost ili ravnodušnost, dozvolit ćete da se ti ratovi nastave. Hoćete li? Ili ćete poduzeti neophodan i hrabar korak i vratiti se sa litice?“, rekao je Grandi.

Spread the love
Scroll to Top