Kod Ajše i Emira svježa lubenica od juna do septembra

Ukoliko iz Sanskog Mosta krenete prema Prijedoru ili obrnuto proći ćete kroz naselje Ališići koje administrativno pripada gradu Prijedoru.  U ovom malom povratničkom mjestu, naslonjenom na rijeku Sanu, mještani se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Putujući magistralnim putem M15 Sanski Most – Prijedor, odmah nakon Oštre Luke, dolazimo u naselje Ališići. Radi se o malom povratničkom mjestu u kojem su stanovnici tokom devedesetih izgubili svoja imanja, a neki i živote.

U centru naselja uz cestu, odmah ispod džamije, ugledali smo prodajni štand Ajše i Emira. Ovaj bračni par među prvim se vratio u svoje Ališiće. Suprug Emir radio je kao bravar, a sada koriste plodnu zemlju uz rijeku Sanu za proizvodnju domaće lubenice i domaće dinje.

“Lubenicu i dinju ubiremo od juna pa sve do septembra. Zbog preprodavaca na crno i obaranja cijena prilikom otkupa morali smo postaviti prodajni štand uz cestu i lično prodavati. Ovo je sve iz naše njive, suprug je jutros dovezao punu prikolicu lubenica”, kaže za Super TV Ajša.

Plodni obalni pojas rijeke Sane od Sanskog Mosta do Prijedora iskorišten je za poljoprivrednu proizvodnju kukuruza, krompira, lubenice, dinje.

“Zemlja je izuzetno plodna i šteta je da propada. Koristimo protok ljudi kroz naselje kako bi prodali ono što proizvedemo. Lubenice i dinje su tek ubrane, izuzetno slatke i osvježavajuće, a mušterije zagrijane”, dodaje Ajša.

Tokom ljetnjih toplih dana lubenica je odlična za jačanje organa koji su u ovom periodu “energetski slabiji”. Lubenica jača funkciju srca, tankog crijeva i mokraćnog mjehura. Osim toga, gasi žeđ i prilagođava organizam na ljetnje temperature, posebno ako imate sreće da kupite slatku i svježu lubenicu kao što su kod Ajše i Emira u Ališićima.

 

Izvor: Super TV

 

 

Spread the love
Scroll to Top