Kladanj: Novi početak za devetnaest porodica

Danas je u Kladnju presjecanjem vrpce ozvaničen novi početak za devetnaest porodica iz populacije povratnika, raseljenih i socijalno osjetljivih.

Riječ je o projektu koji osigurava smještaj porodicama kroz Regionalni stambeni program (RSP) i kroz ovaj projekat do sada je udomljeno 2800 porodica, a cilj je da do kraja godine broj poraste na 3100.

Useljavanjem u novoizgrađene objekte u općini Kladanj, osigurana su stambena rješenja po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za 19 porodica.

Devet je u naselju Starić, odnosno, deset u naselju Stupari, gdje je danas održana svečana ceremonija uručenja ključeva. Svečanosti je prisustvovao i Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

“Useljenje u novi dom sretan je trenutak za svakog čovjeka, jer je neprocjenjivo važno imati krov nad glavom. Ove porodice više se ne moraju brinuti hoće li imati dovoljno za ogrjev zimi, a njihova djeca sada imaju potpune uslove za učenje i bezbrižno odrastanje. Mnogi od nas nisu ni svjesni koliko je važno ne razmišljati o tome kako pregurati još jednu godinu u teškim uslovima stanovanja i življenja. Danas tih briga rješavamo ljude koji su do jučer živjeli u uslovima nedovoljnim za početi bilo šta novo i bolje. Velika mi je čast što je Bosna i Hercegovina za vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala upravo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine”, kazao je Hurtić.

Ukupna vrijednost podprojekata u općini Kladanj iznosila je oko 1.659.000 KM bez PDV-a osiguranih donatorskim sredstvima iz Razvojne Banke Vijeća Evrope.

Inače, zahvaljujući RSP projektu, čija vrijednost u Bosni i Hercegovini iznosi 123 miliona KM, stambeno je osigurano oko 2.800 porodica, što je ukupno oko 10.000 najugroženijih izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u Bosni i Hercegovini. Projekat je zatvoren 30. juna ove godine, a u Bosni i Hercegovini izgrađeno je 1.900 porodičnih kuća i 890 stanova u višestambenim zgradama.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u provođenju programa, donatori RSP-a izdvojili su 287 miliona eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH. Evropska unija je najveći donator sa više od 80 posto učešća.

Potom slijede Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turkiye kao i nekoliko ostalih zemalja.

Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB) koja upravlja donatorskim fondom i pruža podršku partnerskim zemljama u sprovođenju programa i praćenju njegovog napretka, kao i u osiguravanju vidljivosti programa.

Pogledajte video!

 

Spread the love
Scroll to Top