Kavazović u Kozarcu: Čestitim Srbima nećemo zaboraviti ako nas obavijeste o ostacima naših nevino ubijenih

One čestite među našim pravoslavnim Srbima i danas molimo da nas, ako nešto znaju o mjestima na kojima se nalaze ostaci naših nevino ubijenih, braće i sestara, obavijeste o tome. Nećemo im to zaboraviti, poručio je danas reisul-ulema Husein ef. Kavazović tokom kolektivne dženaze dvjema žrtvama iz Prijedora i doline Sane klanjanoj na musali Memorijalnog centra u Kamičanima u Kozarcu.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Juli je u našim životima i u zajedničkoj memoriji našeg naroda mjesec tuge i bolnih sjećanja. Nismo li samo prije devet dana bili na sličnom skupu i s istim kosmičkim bolom odavali počast žrtvama genocida u Srebrenici pa se sjećali zločina na Godinjskim barama, u Pilici, Sanskom Mostu, Ključu, Prijedoru… Dug je spisak mjesta na kojima su nas ubijali zločinci i krvnici. Danas smo ovdje, na mezarju u Kozarcu, a ispred nas su ostaci tijela nevino ubijenih. Pa ipak, danas osjećamo olakšanje, jer smo im pronašli tijela, klanjamo im dženazu i podići ćemo im nišane. Tako sve ove teške godine”, rekao je Kavazović u obraćanju prisutnima.

Kavazović je podvukao kako obilježavanje događaja iz prošlosti, posebno tragičnih, nije samo sebi svrha te kako se time želi osvježiti uspomena i afirmirati vrijednost, izreći neka pouka ili upozorenje.

“Ovdje smo se i danas okupili radi obavljanja dženaze namaza, radi ukopa još žrtava zločinačke ruke. Mi i danas, nakon trideset i jednu godinu, tražimo ostatke još 600 svirepo ubijenih ljudi iz ovoga mjesta, jer nismo u mogućnosti pronaći njihove zemne ostatke! Zašto? Zato što oni koji su ih poubijali šute o svojim zločinima. Zastrašujuće zvuči ta istina, baš kao i istina da su zločinci nastojali sakriti tragove svog zločina, da su na već ubijene nasrtali još nekoliko puta: komadali ih i premještali iz jednog mjesta u drugo. Nedavno smo u Srebrenici sahranili trideset ubijenih u Genocidu – samo dva skeleta su bila kompletna; svi ostali su imali jednu ili tek nekoliko kostiju”, poručio je Kavazvoić, te dodao:

“Dužni smo, zarad naše djece, ali i cijelog čovječanstva, otkriti istinu i iznijeti je na svjetlo dana: da bude opomena, da zorno svjedoči učinak pomračenog uma, zadojenog mržnjom. I mi ćemo to učiniti, ako Bog da. U temeljima našeg snažnog htijenja da sve naše ubijene pronađemo, leži istina, golema kao sudbina, u kojoj savjest naredbodavaca, svjedoka i izvršilaca ostaje kao nada. Mi se nadamo Božijoj milosti i komšijskom dugu i dozivanju pameti. Iako, glasovi koje čujemo oko nas strašno prijete da se ne bi libili sve ponoviti.”

Kavazović je u obraćanju uputio poziv, kao je rekao, “čestitim među našim bosanskim i pravoslavnim Srbima”.

“One čestite među našim bosanskim i pravoslavnim Srbima i danas molimo da nas, ako nešto znaju o mjestima na kojima se nalaze ostaci naših nevino ubijenih, braće i sestara, obavijeste o tome. Nećemo im to zaboraviti”, poručio je Kavazović.

Dodao je “kako smo i danas jednako tužni, kao i ranijih godina, i jednako žalosni” te nastavio:

“Nama se, braćo i sestre, valja nositi s ovom boli, valja nam se strpjeti i boriti, i koračati dostojanstveno. Kao vjernicima, dužnost nam je tako činiti. Ali, dužnost nam je i proganjati zlikovce, činiti sve da se oni privedu pravdi i da odgovaraju za svoja zla djela. Svi smo dužni angažirati se na tome i učiniti što možemo.”

Kavazović je dalje naveo kako danas živimo u vremenu punom izazova, stoga je, prema njegovima riječima, neophodno biti u jednom saffu, biti budan i bolje upoznati vrijednosti vjere.

“To danas ima poseban značaj, jer mi smo trenutno izloženi agresiji antivrijednosti i trebamo iznaći načina da se zaštitimo. I danas, odavde iz Kozarca, kao i ranije iz Srebrenice, pozivam političke prvake našeg naroda na jedinstvo i da zaštite sve naše narode od novih briga i stradanja. Pogledajmo zajedno danas ove bijele nišane i izdignimo se iznad naše kobne sebičnosti i umišljenosti, odbacimo zavade i zablude da ćemo se spasiti ako budemo pognuli glavu pred zlom. Služimo Bogu da bismo se oslobodili ropstva ljudima, Svemogućem koji nas potiče na ljubav i praštanje. Budimo obazrivi, izvršavajmo marljivo naše dužnosti i preuzete obaveze, ostavimo po strani svađe i zavade, brinimo jedni o drugima, uz dobronamjernost i dobročinstvo i poštujmo Božiju riječ. Time ćemo se zaštititi od nove agresije i sačuvati snagu i vitalnost. Nemojmo gubiti nadu u Božiju milost i snagu našega naroda. S teškoćom ide i lahkoća, iza muke dolazi rasterećenje. Neka nam Allah dž.š. približi to vrijeme”, zaključio je Kavazović.

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kanjana je dženaza, a ubrzo će biti pokopani posmrtni ostaci dvije osobe, a radi se o žrtvama koje su 1992. godine ubijene na području Prijedora, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani prilikom otkrivanja masovnih grobnica Hrastova Glavica i Jakarina Kosa. Ferid (Hamdija) Sikirić rođen je 1960. godine u Hambarinama u Prijedoru. Ubijen je 1992. godine u logoru Omarska, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. godine iz masovne grobnice Hrastova Glavica i bit će ukopan u šehidskom mezarju Hambarine. Izet (Adem) Mešić je rođen 1960. godine u Prijedoru, a nestao je u maju 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine na lokalitetu Jakarina Kosa, a bit će ukopani na Šehidskom mezarju Skela.

Spread the love
Scroll to Top