Još jedna pobjeda negatora genocida i države Bosne i Hercegovine

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima danas su ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima “zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.

Među 30 osoba koje su ove godine ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula nalaze se četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva koja je ukopana ove godine jeste Elvir Salčinović, dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen. Ubijen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine. Identifikovan je 2011. godine. Konačan smiraj našao je uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. odnosno 2011. godine.

Najstarija žrtva koja je ukopana jeste Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su još 2007. godine na području Kamenice.

U vrijeme negiranja genocida izuzetno je važna medijska posvećenost ovom događaju i uticaj medija na svijest onih koji još uvijek veličaju ratne zločince i njihove postupke.

Večina medija u FBiH preuzimala je tv signal BHT-a tokom dženaze ili su na drugi način ukazivali na počinjeni genocid. Međutim, neke uticajne televizijske kuće emitovale su serije, kvizove i slične sadržaje koji uopšte ne tretiraju današnji ukop u Srebrenici.

Televizijske kuće iz bh. entiteta RS uglavnom emituju svoju uobičajenu programsku šemu sa serijskim, zabavnim, pa čak i muzičkim sadržajima.

Televizijske kuće iz susjedne Srbije koje imaju značajnu gledanost na području cijele BiH, s obzirom da su kabl operateri omogućili njihovu dostupnost u Bosni i Hercegovini, nisu davale značaj Srebrenici ili su čak u svojim emisijama negirale genocid.

Primjetili smo da je i ove godine BH Telecom u svojoj platformi MOJA TV onemogućio gledanje tv kanala sa muzičkim sadržajima tokom današnjeg Dana žalosti.

Ono što  zabrinjava, a to je da su televizijski kanali koji danas nisu na dostojanstven način pratili obilježavanje genocida u Srebrenici zakupili prostor u digitalnom Multipleksu D  za područje cijele teritorije Bosne i Hercegovine. Zbog nedostatka novčanih sredstava većini probosanskih televizijskih kuća biće uskraćena dostupnost u digitalnom Multipleksu D, što znači još jednu pobjedu negatora genocida u Srebrenici i države Bosne i Hercegovine.

 

Spread the love
Scroll to Top