Jačanje turističke infrastrukture na području TK

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK potpisalo je danas ugovore sa 9 aplikanata čiji su projekti odobreni po javnom pozivu za bespovratna sredstva u oblasti turizma. Riječ je o raspodjeli sredstava za sufinansiranje razvoja i unaprjeđenje privatne turističke infrastrukture na području Tuzlanskog kantona.

Prema riječima ministra Denisa Bećirovića ovo je jedna u nizu mjera koje Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK na čelu sa Vladom TK provodi u oblasti turizma. „Danas potpisujemo ugovore za profitne organizacije i preduzeća koja se bave turizmom na području TK. Tu je 9 poslovnih subjekata za koje je izdvojeno 300.000 KM i očekujemo povrat kroz pojačanje turističke aktivnosti na području TK“, kazao je ministar Bećirović.

Komisija Ministarstva za odabir projekata analizirala je i procjenila pristigle projekte po javnom pozivu te od ukupno zaprimljenih 11 prijava predložila 9 projekata. Jedan od njih je projekat kompanije EDO-SLAD d.o.o. iz Gračanice u čijem je sastavu i Hotel „Etna“.

ELKIRAM BANER 1
ELKIRAM BANER 2
etno kuhar najava web baner
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

„Dobili smo 30.000 KM dok će naše ulaganje biti oko 200.000 KM. Ova sredstva ćemo uložiti u proširenje kapaciteta kao što je spa, dodatna konferencijska sala, elektronska biblioteka“ kazala je predstavnica Belkisa Alihodžić Dirkson zahvalivši Vladi TK i Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja na pomoći u proširenju sadržaja za koji postoji interes u ovom kraju.

Ugostiteljstvom i rekreativnim jahanjem već se tri godine bavi i „Ranch“ u Mionici na području Gradačca. Ovo je izletište i prošle godine učestvovalo na javnom pozivu i sredstvima koja su dobili, prema riječima Zijada Mešanovića, povećali su broj gostiju.

„Sa ovim ulaganjem nadamo se da ćemo preći u profit a očekujemo još projekata da bi mogli napraviti prenoćište za boravak turista u dužem periodu“ kazao je ovom prilikom Mešanović.

Projekti za koje je ove godine resorno ministarstvo izdvojilo sredstva odnose se na izgradnje ljetnih bašta, šadrvana, dječijeg parka i igraonice, proširenje hotelskih kapaciteta te adrenalinski park. Prema riječima ministra Bećirovića, novac koji je utrošen na turističku infrastrukturu, kako novu tako i proširenje postojećih sadržaja, pomoći će jačanju turističke djelatnosti na području TK.

Spread the love
Scroll to Top