Izraelska vojska uvela cenzuru novinarima koji pokrivaju rat u Gazi

Izraelska vojska nametnula je niz zabrana na vijesti o ratu u Gazi i zahtijevala da se sve vijesti i slike o toku rata i aktivnostima vojske prije objavljivanja šalju njenoj “jedinici za cenzuru”.

“Željeli bismo vas potaknuti da pošaljete sve materijale u vezi s aktivnostima izraelske vojske i izraelskih sigurnosnih snaga Jedinici za cenzuru prije objavljivanja”, navodi Jedinica za vojnu cenzuru Uprave za vojnu obavještajnu službu izraelske vojske u pismu poslanom medijima.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Pismo sadržava listu tema koje “nije dopušteno objaviti i potrebno ih je podnijeti vojnoj cenzuri prije objavljivanja”, kao što je situacija s taocima u Gazi, vojni razvoj i operativni status izraelske vojske.

Lista koja sadrži osam stavki odnosi se na sljedeće:

1- Taoci: Lični podaci; sve položaje koje obnašaju, njihovo zdravstveno stanje, pregovarački status Izraela, te sve detalje vezane uz pregovore za oslobađanje talaca.

2- Operativni detalji: borbeni poredak i područja okupljanja snaga sigurnosti, pokreti trupa, operativni planovi i tajne operacije.

Zabranjeno je izvještavanje o slabim tačkama izraelske vojske, uključujući raspored, lokaciju i mogućnosti sistema željezne kupole i drugih sistema zračne i raketne odbrane. Također je zabranjeno objavljivanje fotografija ili videa koji bi mogli identificirati izraelske snage, njihov sastav i opseg.

3- Obavještajni podaci: Sve vrste obavještajnih podataka o neprijateljevim namjerama i sposobnostima.

4- Oružani sistemi: Pojedinosti o oružanim sistemima koje koristi izraelska vojska, opremi koja pripada izraelskoj vojsci koja je pala u ruke neprijatelja (čak i ako se vaše vijesti temelje na neprijateljskim izvorima).

5- Raketni napadi: Zabranjeno je izvještavati o raketnim napadima koji pogađaju strateške infrastrukturne ciljeve kao što su elektrane, plinska i vodovodna infrastruktura, transportna skladišta, vojne i odbrambene baze, fabrike i druga osjetljiva područja.

6- Cyber ​​​​napadi: Zabranjeno je izvještavati o napadima na sigurnosne institucije, savezne i državne institucije. Također je zabranjeno izvještavati o izraelskim cyber napadima na neprijatelja.

7- Posjete visokih dužnosnika: Zabranjeno je prijaviti prisutnost premijera, ministra odbrane, načelnika Generalštaba, ministara, zastupnika i drugih visokih dužnosnika tokom njihovih posjeta ratnim područjima.

8- Kabinet za sigurnost: Sve novosti koje se tiču ​​detalja i informacija sa sastanka kabineta bit će dostavljene vojnom cenzoru prije objave.

U pismu su novinarske organizacije zamoljene da obavijeste svoje zaposlenike o sadržaju predmetnog pisma.

Spread the love
Scroll to Top