Izložba slika i kaligrafskih radova Munira Tufekčića u Sanskom Mostu

U okviru kulturno-vjerske manifestacije “Musalla 2023”, u haremu Hamzibegove džamije u Sanskom Mostu, upriličena je izložba slika i kaligrafskih radova pod nazivom “Sebiljom do Sane”, čiji je autor Munir Tufekčić.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

U kombiniranim umjetničkim iskazima slikarstva i kaligrafije Tufekčić je apostrofirao neke od najdragocjenijih motiva islamske civilizacije karakteristične za tradiciju vjerovanja bosanskohercegovačkih muslimana kao i motive iz dalje i bliže kulturno historijske zbilje Bosne i Hercegovine, među kojima su motivi Sarajeva, Vranduka, Mostara, stećaka, ljiljana i srednjovjekovnih gradova.

Izložbu je otvorio glavni sanski imam Mirza ef. Žerić te izrazio zadovoljstvo time što je ona dio ovogodišnje manifestacije.

Tufekčić je inače po vokaciji filozof i iz te perspektive pristupa slikarstvu i umjetničkom izražavanju. Do sada je izlagao u mnogim bh. gradovima i kaže kako je inspiraciju za svoja djela crpio na putovanjima po islamskim zemljama učitavajući je u bosanskohercegovački kolorit.

Izvor: Super TV/Anadolija

Spread the love
Scroll to Top