Irfan Čengić preuzeo mandat načelnika Općine Stari Grad Sarajevo

Velika je čast, ali i odgovornost i obaveza, pogotovo što nas čekaju veliki izazovi, ne bih rekao samo problemi, rekao je Čengić.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Novoizabranom načelniku Općine Stari Grad Sarajevo Irfanu Čengiću u petak je uručeno Uvjerenje o dodjeli mandata, nakon potvrđivanja rezultata prijevremenih izbora održanih 29. oktobra ove godine.

Uvjerenje je uručio predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović i tom prilikom je poželio sretan i uspješan rad Čengiću.

Arnautović je podsjetio da će novoizabrani načelnik imati mandat do oktobra naredne godine, kada se održavaju lokalni izbori u BiH.

“Iskoristili smo priliku da skrenemo pažnju na potrebu pripremnih aktivnosti za naredne lokalne izbore, prije svega da se u općinskoj Izbornoj komisiji osiguraju budžetna sredstva, što je saopćeno da je već urađeno. Drugo je da razmotre i moguće izmjene Statuta Općine Stari Grad”, rekao je Arnautović.

Čengić je nakon zvaničnog uručenja uvjerenja izjavio da je velika čast i odgovornost preuzeti mandat načelnika općine u kojoj je odrastao i sticao političko iskustvo.

“Velika je čast, ali i odgovornost i obaveza, pogotovo što nas čekaju veliki izazovi, ne bih rekao samo problemi. Ti izazovi neće biti meni izgovor da govorim kako je bilo prije i da optužujem nekog prije mene, već ćemo moj tim i ja biti fokusirani na to kako da riješimo te izazove i probleme, kako da donesemo nove projekte, novi odnos prema ljudima i novo vrijeme bez korupcije, uz puno veću transparentnost, jer je to ono što nas je i dovelo u današnju situaciju da 11 mjeseci prije redovnih izbora novi načelnik preuzima dužnost. Trudićemo se ispuniti naša obećanja, posebno ona koje smo dali za prvih 100 dana”, rekao je Čengić.

Izjavio je da očekuje bolju saradnju općine sa Vladom Kantona Sarajevo.

“U proteklih 15 godina građani Općine Stari Grad nisu dobivali toliko kapitalnih projekata koliko su uplaćivali novca u porezu na dohodak, koji prikuplja Kanton Sarajevo. Isto tako Općina Stari Grad mora odraditi svoj dio posla i delegirati te pripremiti projekte. Puno su spremnije bile druge općine u infrastrukturnim projektima da povlače novac iz kantona”, istakao je Čengić, dodajući da nijedna lokalna zajednica nema dovoljno finansijskih sredstava da sama realizuje velike projekte.

Prijevremeni izbori u Starom Gradu održani su 29. oktobra, a uslijedili su nakon što su građani na julskom referendumu opozvali Ibrahima Hadžibajrića sa pozicije načelnika na kojoj je bio od 2008. godine.

Prema zvaničnim podacima CIK-a BiH na izborima je glasalo 30,34 posto od 36.195 prijavljenih birača. Irfan Čengić (SDP) je imao 6.707 glasova (62,89 posto) u odnosu na protivkandidata Dženana Selimbegovića (SDA) koji je dobio 3,958 glasova (37,11 posto).

Izvor: Super TV/AA
Spread the love
Scroll to Top