Intenziviranje saradnje Tuzlanskog i Bosansko-podrinjskog kantona

Na današnjem razgovoru između premijera ova dva kantona Irfana Halilagića i Edina Ćulova, unapređenje privredne saradnje bilo je u fokusu.

Razgovoru su prisustvovali i predsjednici kantonalnih privrednih komora Nedret Kikanović i Dževad Terović. Osim privredne saradnje razgovaralo se i o saradnji kantona i u drugim oblastima, prije svega putnog povezivanja i izgradnji putne infrastrukture. Takođe i sinergijskog političkog djelovanja kantona u cilju donošenja reformskih zakona.

minhen kairo umra dec 2023 web
Banner Zux-4 Kalesija
1logo
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

„Zadužili smo predsjednike privrednih komora da nam, u skladu sa podacima kojima raspolažu komore, pripreme određene materijale na osnovu kojih ćemo institucionalizirati našu saradnju u oblasti privrede i turizma, ali i određenu vrstu zajedničkog nastupa kantona prema višim nivoima vlasti“, kazao je premijer Halialgić i zahvalio se premijeru Ćulovu na današnjoj posjeti i pokazanoj inicijativi za intenziviranje saradnje.

Premijer je pohvalio dosadašnji rad Vlade Tuzlanskog kantona predvođene premijerom Halilagićem, ističući proaktivnost i energičnost kao dvije osobine koje karakterišu njen rad.

„Premijer Halilagić i ja se slažemo u većini slažemo u stajalištima naspram problema koji opterećuju oba kantona, a pokušat ćemo i zajednički početi raditi na njihovom rješavanju. Nažalost kantonalnim nivoi su jako zauzeti određenim administrativnim postupcima i ne ostaje nam dovoljno vremena da se bavimo intenziviranjem i usklađivanjem naših stavova. Danas smo inicirali intenziviranje te saradnje koja treba da poluči rezultate i benefite direktno za građane i privredu oba kantona“, kazao je premijer Ćulum.

Oba premijera danas su izrazili nezadovoljstvo dinamikom realizacije projekata koji se odnose na izgradnju putne infrastrukure, a koji se tiču povezivanja ovih kantona sa Sarajevom, kao glavnim gradom, prije svega.
„Tunel Hranjen je započet sa izgradnjom 2018. godine, danas je 2023. godina, obećanja sa federalnog nivoa ima, ali nema konkretnih aktivnosti. Ljudi su nezadovoljni, privreda trpi…“ kazao je premijer Ćulum.

„Putna infrastruktura je naš ključni problem koji muči i nas kao, po mnogim aspektima najveći kanton i BPK, koji je po nekim aspektima najmanji. Vjerujemo da ćemo nakon ovog našeg sastanka intenzivirati saradnju i da će nam se i neki drugi kantoni pridružiti u ovim zdravim inicijativama. Ovo je naša potreba i jasno je da se naspram tih objektivnih potreba Federacija ingnorantski odnosi prema ovim, ali vjerovatno i nekim drugim kantonima“, zaključio je premijer Halilagić.

Izvor: Super TV

Spread the love
Scroll to Top