Informaciju dala vlasnica parcele: U Brčkom se pretražuje bunar, moguće da krije posmrtne ostatke žrtava rata

Ekshumacija na lokalitetu Meraje u Brčkom, koja je započela jučer u podnevnim satima, nastavljena je i danas, a traga se za posmrtnim ostacima žrtava proteklog rata u dvorištu privatne kuće, potvrdila je za Anadolu glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Ekshumacija na lokalitetu Meraje u Brčkom započela je jučer u podnevnim satima. Radi se o pretraživanju, odnosno čišćenju bunara koji se nalazi u dvorištu privatne kuće, a za koje imamo informaciju da bi mogao kriti posmrtne ostatke jedne ili dvije žrtve, najvjerovatnije bošnjačke nacionalnosti”, istakla je Fazlić.

Navela je da je informaciju dobila Državna agencija za istrage i zaštitu.

“Informacija je dobijena od vlasnice parcele na kojoj se nalazi bunar. Navodno su žrtve ubačene u ovaj bunar. Međutim, još uvijek posmrtni ostaci nisu pronađeni. Radi se o bunaru dubokom sedam metara. Tokom jučerašnjeg dana očišćeno je oko tri metre dubine, a od jutros se radi na ovom lokalitetu. Do kraja dana ćemo imati informacije da li je tačna informacija i da li se tu nalaze posmrtni ostaci žrtava”, pojasnila je Fazlić.

Ovo je drugi slučaj pretraživanja terena i ekshumacija na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u proteklih mjesec dana.

I krajem septembra su nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani u dvorištu porodične kuće Nebojše Mraovića u Brčko distriktu.

“Nedavno smo također imali ekshumaciju u dvorištu privatne kuće, što je vrlo slično ovom novom slučaju, gdje su posmrtni ostaci pronađeni ispod fontane. Ustanovljeno je, odnosno prema izjavama svjedoka, da su posmrtni ostaci doneseni u Brčko 1997. godine od strane ljekara koji radi u Brčkom i čija je zapravo to parcela. Navodno se ljekar koristio tim kostima u svom radu s obzirom na to da se radi o ortopedu. Potom je te posmrtne ostatke 2012. godine zakopao u svoje dvorište, samo nekoliko metara od svog doma, i potom je preko tih kostiju izlivena betonska fontana”, izjavila je Fazlić.

Istakla je da svjedok kojeg su imali u tom slučaju, vrlo konkretno je kazao gdje se nalaze ti posmrtni ostaci.

“Vjerovatno te posmrtne ostatke nikada ne bi ni pronašli da se nije radilo o takvom slučaju da je svjedok precizno kazao gdje se oni nalaze. Odmah su poduzete sve mjere, nakon izjave. Informacija se pokazala tačnom. Otvorena je istraga kako bi se utvrdilo ko je donio posmrtne ostatke, kada i odakle. A DNK analiza, koja je u toku, će pokazati o kome se zapravo radi. Prema nekim informacijama koje zasad imamo, najvjerovatnije se radi o žrtvi genocida”, dodala je Fazlić.

Spread the love
Scroll to Top