Građani Bihaća izašli na proteste i podržali mir u Palestini

Nekoliko stotina građana Bihaća odazvalo se danas skupu podrške miru u Palestin.

Skup je počeo simbolično u 11:55 sati na Gradskom trgu, gdje su brojni građani nosili zastave Palestine i poruke da se odmah zaustave patnje nedužnih civila koji stradaju uslijed kontinuiranog granatiranja Izraela još od 7. oktobra.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Free free Palestine”, uzvikivali su okupljeni koje je, kako su istakli, situacija u Gazi i izraelski narativ podsjetio na 1990-te godine u Bosni i Hercegovini i početak agresije koja je odnijela mnoge živote.

“Strašne slike kojima svjedočimo nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Naročito ne nas koji smo sličnu sudbinu doživljavali prije 30 godina. Razumijemo Palestince, suosjećamo se s njima i na ovaj način im želimo dati podršku, ali i potaknuti ostale ljude da organiziraju slične skupove i u drugim mjestima”, rekao je Elvir Muslić ispred Udruženja Horizont koje je organizovalo okupljanje građana.

Gradska uprava je ranije podržala prijedlog Udruženja “Optimizam” da se na nekoliko lokacija u gradu postave zastave Palestine. Kako je istakao savjetnik gradonačelnika Edin Moranjkić, svaku ovakvu aktivnost i inicijativu će podržati, ali je naglasio da je bitno da one dolaze od građana i nevladinih organizacija kako ne bi bile korištene u dnevno-političke svrhe jer tako izražavaju stvarna osjećanja građana spram onog što se dešava danas u Gazi.

“Na strani smo svih civilnih žrtava, bez obzira da li se radi o žrtvama Palestine/Gaze, Izraela ili drugim žrtvama na čitavoj planeti Zemlji. Da bi se solidarisali sa žrtvama Gaze, nad kojima se ovih dana vrši brutalan zločin i progon, postavili smo zastave na više lokacija u našem gradu”, rekao je Vahid Zulić, predsjednik Udruženja Optimizam.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim zračnim napadima je prešao brojku od 6.500. Cijelu enklavu Izrael je stavio pod blokadu ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština

Spread the love
Scroll to Top